2024. április 27., szombat

Világosabb bőrszíne miatt próbáltak elrabolni egy cigánygyereket a szüleitől Újvidéken

Bőrfejűek csapata szombat este Újvidéken a Šafarik utcában megpróbálta elrabolni Stefan Nikolić kétéves fiát, mert úgy ítélték meg, hogy a gyermek bőrszíne világosabb mint az apjáé. A roma nemzetiségű Nikolićot azzal vádolták meg a huligánok, hogy a gyereket elrabolta.

- A karjaimban vittem a gyerekem, mikor utánunk futott egy 25 éves korú férfi és azt kiabálta: Honnan neked ez a gyerek? Biztos elraboltad, kiabálta, miközben Čedo fiamra mutogatott. A feleségem könyörgött, hogy hagyjon bennünket békén. A történteket figyelték a férfi barátai, akik az utca túloldalán lévő kávéház teraszán ittak. Az kiabálták, hogy elraboltam a gyereket és börtönben a helyem. Mivel nem adtam neki oda e gyereket, ezért 100 eurót kínált érte. Erre azt mondtam, hívom a rendőrséget.

A roma család ezek után sem szabadult meg a huligánoktól, a férfi egyik barátja, aki addig a kocsmában ivott odament a családhoz és rendőrnek adta ki magát.
- Azt állította, hogy a rendőrségnek dolgozik. Felajánlottam, hogy menjünk el együtt a legközelebbi rendőrőrsre, amit elvetett. Erre telefonon hívtam ki a rendőröket – mesélte Nikolić.

A huligánok a telefonhívás után elmenekültek a helyszínről.
Nikolić beszámolója szerint a támadóknak rövidre nyírt hajuk volt, fekete kabátot viseltek, melyen halálfejek voltak. Nikolić többször is látta őket a Šafarik utca kávézójának teraszán.
- Szombat óta nem merek elaludni. A férjem nem ment azóta dolgozni a nagybani piacra, mert fél egyedül hagyni bennünket – mondja a kétéves Čeda édesanyja.
A rendőrség még nem derített fényt a támadók kilétére.

A múlt héten egy szőke kislányra bukkantak egy görög cigánytelepen. Az illetékesek a DNS-minták összevetésével szinte azonnal kizárták, hogy Maria rokonságban állna a szóban forgó a párral, amellyel a táborban együtt élt. A hatóságok nemzetközi segítséget kértek személyazonosságának megállapításához. A rendőrség gyermekrablással, illetve gyermekkereskedelemmel gyanúsítja a roma párt.