2024. április 26., péntek

Félmilliárd dinár a vízgazdaságnak

Jövőre 480 kilométer hosszan újítják fel a csatornahálózatot

Ötszáznyolcvan millió dinár értékű munkálatok elvégzésére írt alá tegnap szerződést a vajdasági kormány nevében Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár és Mirko Adžić, a Vajdasági Vízgazdálkodási Közvállalat igazgatója. Háromszázmillió dinárt a meglévő csatornahálózat tisztítására, 175 milliót új regionális öntözőrendszerek kiépítésére, 75 milliót karbantartásra, valamint 30 milliót újabb regionális öntözőrendszerek tervdokumentációjának elkészítésére fordítanak – jelentette be Goran Ješić titkár.

A tartományi kormány egyik legfontosabb célja – részletezte Ješić – a vízgazdálkodási vállalatok átszervezése, valamint a meglévő vízlecsapolási csatornák felújítása. A kormány szerdai ülésén már jóváhagyta a mezőgazdasági minisztérium vízgazdálkodási igazgatóságának kezdeményezését, hogy a társadalmi tulajdonban levő vajdasági vízgazdálkodási vállalatokat átszervezzék, és tőkéjük 53 százaléka a tartományi, illetve a Vajdasági Vízgazdálkodási Közvállalat tulajdonát képezze, a fennmaradt 47 százalék felett pedig a Szerb Köztársaság rendelkezzen.

A csatornahálózat az egyik legjelentősebb infrastrukturális hálózat, értéke és jelentősége vetekszik a villanygazdasággal és a Szerbiai Kőolajipari Vállalattal (NIS). Jelenleg a csatornahálózat mintegy 20 000 kilométer, szinte négyszerese Vajdaság kategorizált úthálózata hosszának. Vajdaság csatornarendszere évszázados múltra tekint vissza, tehát ezen a vidéken már jóval korábban felismerték a lecsapolás jelentőségét. Sajnos a múlt század kilencvenes éveinek elejétől szinte napjainkig a meglévő rendszer karbantartására és felújítására szinte semmit sem fordítottak. Az idei év fordulatot hozott ebben a tekintetben, ugyanis az év eleje óta 916 millió dinárt ruháztak be egyenlő részletekben az önkormányzatok, a tartományi mezőgazdasági vízgazdálkodási és erdészeti titkárság, valamint a Vajdasági Vízgazdálkodási Közvállalat.

A munkálatokban 183 helyi közösség, 32 önkormányzat és hat város vett részt. A tervben szerint 1130 kilométer hosszúságú csatornahálózat megtisztítása szerepel, eddig 862 kilométeren végezték el a munkát. Az évtizedekig halmozódó szemét, hordalék eltávolítása mellett a csatorna mélyítését, a cserjék kivágását, a parti utak rendezését és helyenként a hidak építését is felölelik a munkálatok. Az építési idény végéig a hátramaradt részeken is befejezik a felújítást.

A munkálatok második fázisában, azaz jövőre 75 helyi közösség területén újabb 480 kilométer vízelvezető csatornát újítanak fel, ennek értéke mintegy 300 millió dinár. Ha figyelembe vesszük, hogy Vajdaság mintegy 20 000 kilométer csatornahálózattal rendelkezik, van még mit tenni ezen a téren, hiszen az idei és a jövőre esedékes munkálatok a meglévő rendszer mindössze 8 százalékát teszik ki – tette hozzá Mirko Adžić, a Vajdasági Vízgazdálkodási Közvállalat igazgatója.