2024. április 26., péntek

Mondjon le a Művelődési Központ igazgatója!

Mielőtt Andrej Fajgelj az újvidéki Művelődési Központ élére került, Újvidék a kultúra modern városa volt, amelyben a művészi megnyilvánulás szabadságát senki sem kérdőjelezte meg. Fajgelj egyévi munkássága során kiderült, hogy teljesen megváltoztatta a helyzetet, mindenekelőtt a Művészeti Akadémia hallgatóinak kedd esti kiállítását vonta cenzúra alá. Ez olyan nagy vétség, hogy sokan követelik a lemondását. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga tegnap kiadott közleménye kitér arra is, teljesen lényegtelen, hogy a tárlatot miért cenzúrázta, vagyis az, hogy előtte kikérte-e az egyház képviselőinek a véleményét. Fajgeljnek a ligások szerint mindenképpen távoznia kellene, mert szégyent hozott városunkra, főként művelődési életére. Azért kell lemondania, mert nem képes megérteni, hogy Újvidéket a tolerancia jellemzi. – Az igazgató a Művelődési Központot úgy irányítja, mint a Harmadik Szerbia érdekcsoportosulás egyik szekcióját, ez a csoportosulás kifogásolja a latin írásmódot is, meg mindent, ami eltér az általuk propagált középkori nézőpontoktól – olvasható többek között a párt közleményében. Emlékeztetik arra, hogy érveit tavaly még az Obraz és a Naši szervezetei, továbbá a Dveri, az a párt is magáévá tette, amelyből egyébként kizárták. – A Művelődési Központ tevékenységét az összes újvidéki polgár finanszírozza, ők különböző vallási felekezetek tagjai, esetleg ateisták. Olyanok is vannak közöttük, akikből a cenzúrázott tárlat ellenszenvet váltana ki, és olyanok is, akik élvezni tudnák – véli a VSZL.

A ligásokkal a demokraták is egyetértenek, szerintük Fajgelj tevékenysége a sötét múltba ránt vissza bennünket, nagy szégyent hoz városunkra, különösen olyankor, amikor az Európa Kulturális Fővárosa 2020-ban cím elnyerésére pályázunk. Az újvidéki művelődéspolitikára sajnos a legreálisabb szó a katasztrófa, hiszen a botrányok egymást érik. A művészet ereje abban rejlik, hogy az alkotók korlátlan szabadságot élveznek, függetlenül attól, hogy alkotásaik kinek tetszenek és kinek nem – emlékeztetnek a Demokrata Pártból. Andrej Fajgelj magyarázattal tartozik az újvidéki polgároknak, túllépett felhatalmazásán, önmagát kulturális cenzorrá léptette elő!

Szinte teljesen azonos véleményen van a CK13 Ifjúsági Központ is, amely A művészetért, a cenzúra ellen mottóval felajánlotta, hogy a cenzúrázott és a Művészeti Akadémia hallgatóinak minden más alkotásából náluk rendezzenek kiállítást.