2024. április 27., szombat

Zöld nap a tartományi parlamentben

A képviselők csaknem egyharmada csatlakozott a környezetvédelem mellett síkra szálló, párthovatartozástól eltekintő új „frakcióhoz”

A Modern Tudásközpont és a Politikai Kiválóság Belgrádi Alapítványa kezdeményezte, hogy a Tartományi Képviselőházban is jöjjön létre egy úgynevezett zöld frakció. Mint azt Miloš Đajić, a Modern Tudásközpont aktivistája elmondta, a környezetvédelem terén teljes együttműködést kell megvalósítani párthovatartozástól függetlenül, és emlékeztetett arra, hogy számos, ezt a témakört érintő törvényjavaslat van készülőfélben, de meglévő előírások módosítására is szükség lenne, s ehhez kell a képviselők munkája. A végső cél egészségesebb életviszonyokat szavatolni a polgárok számára – értékelte Đajić.

Mivel nem klasszikus értelemben vett frakcióról van szó, ezért nem elnököt és elnökhelyettest, hanem koordinátort és koordinátor-helyettest választottak a Pásztor István házelnök által vezetett alakuló ülésen. Pásztor javaslatára a koordinátor a legtöbb taggal rendelkező Szerb Haladó Párt soraiból, helyettese pedig a legkevesebbel rendelkező Szerbiai Szocialista Pártból került ki. A több mint harminc képviselő így egyetértett abban, hogy a következő egy évben Dragan Vulin és Goran Gonđa vezessék a csoport munkáját.

– Az európai integrációs folyamat is indokolttá teszi, hogy több figyelmet szenteljünk környezetünknek, de ettől eltekintve, saját magunk miatt is fontos minőségibb környezetvédelmet megvalósítanunk – közölte Vulin.

A zöld frakció megalakulását követően a Szerbiai Zöldek párt átadta a génmódosított szervezeteket tartalmazó élelmiszer előállítása és forgalmazása ellen szervezett akció során összegyűjtött aláírásait a képviselőház elnökének. Goran Čabradi, a zöldek alelnöke közölte, hogy csaknem húszezer polgár támogatta aláírásával a kezdeményezést, s hogy két dokumentum elfogadását kérik a tartományi parlamenttől: deklarációt a génmódosított élelmiszer ellen, illetve egy kezdeményezés megfogalmazását a köztársasági képviselőház irányába a GMO-eljárással készített élelmiszer terjedésének megakadályozása érdekében.

Pásztor István házelnök úgy vélte: a keddi nap eseményeinek nem véletlen egybeesése bizonyította, hogy vannak olyan kérdések, melyeknek a megítélésekor felül tudnak a képviselők kerekedni a pártpolitikai hovatartozáson. Kilátásba helyezte, hogy a vajdasági kormányt is bevonják a kért dokumentumok előkészítésébe.