2024. április 26., péntek

Véget ért a cigarettáról szóló vita Szerbia és Horvátország között

Véget ért a kereskedelmi vita Szerbia és Horvátország között a horvát cigarettára vonatkozó vám kérdéséről - írta szerdán a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.

A vita Horvátország európai uniós csatlakozása kapcsán robbant ki. Szerbia azt kérte az EU-tól, hogy vonják meg az eddigi kedvező cigarettaszállítási jogokat Zágrábtól, és ugyanazok a vámok vonatkozzanak az új uniós tagállamra, mint a többi EU-s országra. Horvátország ugyanis a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) szerint négyszer alacsonyabb vámokkal szállíthatott eddig cigarettát Szerbiába, mint a többi uniós ország.
Az Európai Bizottság állásfoglalása szerint azonban folytatni kell a kedvezményes árucserét. Hónapokig tartó vita után ezt fogadta most el Belgrád is.
Konkrétumok egyelőre nem hangzottak el, de Horvátország az EB támogatásával korábban azt kérte, hogy az eddigi évi 1625 tonna Szerbiába szállított dohányárura továbbra is a 15 százalékos vám vonatkozzon, ne az unió többi országára érvényes 56,7 százalékos vám.
Szerbiai számítások szerint ez 7 millió eurós bevételkiesést jelent az ország számára, és a szerbiai dohányipart is veszélyezteti. Szerbiában jelenleg négy cigarettagyár működik.
Peter Stano, Stefan Füle bővítési biztos szóvivője azt mondta, hogy az Európai Bizottság még fontolgatja, hogy eleget tegyen-e annak a szerb kérésnek, hogy a horvátországi dohánytermékek kedvezményes vámjáért cserében megnövelje az unióba vámmentesen szállított szerbiai cukor kvótáját.