2024. április 26., péntek

Szilád burkolatú dűlőutak az adorjáni határban

Tartományi támogatásban részesült Magyarkanizsa önkormányzata

A tartományi mezőgazdasági titkárság eddig 51,75 millió dinárral támogatta Magyarkanizsa és Versec önkormányzatát a térségükben tartó termőföld-tagosítási eljárások költségének részbeni megtérítése céljából. A titkárság a költségek 40 százalékát, az önkormányzat pedig a 60 százalékát fedezi.

– Vajdaság területén csupán a szóban forgó két község jutott támogatáshoz, mert szinte a tagosítási műveletek végéhez értek, és a pályázatra kész és teljes terveket nyújtottak be – mondta Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár a szerződések aláírása után. Egyébként – tette hozzá – a titkárság tervében szerepel Vajdaság termőföldjeinek és gazdaságainak tagosítása, ezt a célt szolgálja a komaszációs projektumok finanszírozása mellett az idős mezőgazdasági háztartások támogatása is, hogy az öregedő gazdák, akiknek nincs más bevételük, és már nem tudják termőföldjeiket művelni, ezt bérleti díj ellenében engedjék át fiatal termelőknek.

– Magyarkanizsa önkormányzat területén, pontosabban Adorján határában már évek óta tart a birtokok tagosítása, melyet eddig is önkormányzati eszközökből és tartományi támogatásból végeztünk. Jelen pillanatban a részben átalakult, megváltozott mezei utak rendezése tart – mondta Nyilas Mihály polgármester.

Adorján határában a mintegy másfél kilométer hosszú úthálózat rendezése megközelítőleg tízmillió dinárba kerül. Ebből négymillió dinárt a tartományi titkárság, a maradék hatmilliót pedig a község fedezi az állami tulajdonban lévő termőföldek bérbeadásából befolyt összegből.

– A tagosítási eljárást kihasználva kivitelezési elaborátumot készítettünk a mezei utak rendezésére is, melyben azt szorgalmaztuk, hogy minél nagyobb figyelmet fordítsunk a szilárd burkolatú utakra. Európai példára azt szeretnénk, hogy bármilyen időjárási viszonyok közepette a gazdák földjeiket megközelíthessék. A múltban sok módon, főleg ideiglenes megoldásokkal, újraszántással, bedöngöléssel történt a mezei utak rendezése, az új megoldással azonban zúzott kővel, sőt helyenként homoktamponnal a zúzott kőburkolat alatt azt érjük el, hogy a dűlőutak az év minden időszakában járhatóak legyenek, és egy későbbi időszakban újabb alapozási műveletek nélkül akár aszfaltréteg is kerülhessen rájuk –mondta Nyilas Mihály.