2024. április 27., szombat

Határon túliak sikere

Csík Mónika a Bóbita költőverseny díjazottai között

(Helyszíni tudósítás)

Csík Mónika, Fellinger Károly és Tóth Ágnes

A Magyar Írószövetség budapesti székházában csütörtökön este került sor a Weöres Sándor centenárium alkalmából meghirdetett Bóbita költőverseny ünnepélyes díjátadójára. Az Ágh István, Turczi István, Erős Kinga, Rózsássy Barbara és Szentmártoni János összetételű zsűri első díjban a felvidéki Fellinger Károlyt részesítette, a második díjat Csík Mónika vajdasági költőnőnek ítélte oda, a harmadik díjat pedig az erdélyi Tóth Ágnesnek osztotta ki. Különdíjban részesült a budapesti Mirtse Zsuzsa.

Ágh István Kossuth-díjas költő, a zsűri elnöke a Bóbita költőversenyről szólva, a többi között elmondta, hogy „bár a százéves Weöres Sándor az egész magyar líra megújítója volt, a gyermekversek által lett igazán népszerű”. Mint kiemelte, „előtte, ha gyermekekhez szóló verseket írtak, általában nevelési célból” tették.

– Weöres pedig csupán verset írt, a Magyar etűdök és a Rongyszőnyeg ciklus 274 darabját, amelyből egy könyvre való találtatott a gyermek figyelmére, átélésére alkalmasnak. Talán először a ritmusgyakorlatok inspirálták, aztán mesei képzelet, nyelvi játék és nyelvtörő humor, csúfolók, kiszámolók és annyiféle ötlet sarkallta, amit a népköltészetben is a felnőtt múltból a gyermekvilág megőrzött. Kevés igazi költő szólalt meg ezen a hangon előtte, utána pedig alig volt magyar költő, aki gyermekverseket ne írt volna – mondta Ágh István, hangsúlyozva, hogy „tekintélyes életművek bizonyítják, hogy célzatosan is lehet írni a gyermekverseket”.

A díjazott pályaművekről szólva a Kossuth-díjas költő elmondta, hogy az első díjazott mű (Fellinger Károly: Farsang végén) egy természeti elemekből építkező farsangi versfüzér; a második díjazott vers (Csík Mónika: Mindenféle csipás szemekről) „a skandináv, főleg svéd gyermeklíra rokona”, „a naiv gondolkodást, a meghökkentő észjárást követve keveredik a felnőtt mesterségbeli tudása, és ebben igazi költői szerkesztéssel remekel”; a harmadik díjazott mű pedig (Tóth Ágnes: Maszkabál síppal, dobbal) farsangi maszkabált idéz.

A Magyar Írószövetség által meghirdetett pályázaton azok a költők vehettek részt, akik valamely magyarországi vagy határon túli írószervezet tagjai. A versenyre egy gyermekolvasónak szánt, még nem közölt verssel lehetett nevezni, amely tematikájában olyan neves naphoz kötődik, amelyet az óvodákban, iskolákban megünnepelnek a gyermekek (például Anyák napja, ballagás, advent, Mikulás, karácsony, farsang, húsvét stb.). Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke a díjátadón elmondta, hogy a pályázat célja az volt, hogy új, értékes művek kerülhessenek a pedagógusok, gyermekek és szülők kezébe.

A díjátadó gálán Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek előadásában elhangzott „Piros ruhában, szerelemben” – Weöres Sándor és Károlyi Amy élete, szerelme versekben című versszínházi előadás.