2024. április 27., szombat

Vučić: Beteg az államunk

A kormányalelnök szerint ha Szerbia nem változik meg, akkor Argentína sorsára juthat

Szabadkától Vranjéig egyetlen önkormányzat sem üzletel jól, nyilatkozta pénteken Aleksandar Vučić kormányalelnök. Szavai szerint beteg az állam, valamint betegek az önkormányzatok és a közvállaltok is. Úgy véli, egy beteg rendszerben nem ajánlatos beteg szokásokat folytatni.

– Ha másfél éven belül nem változik meg Szerbia, akkor Argentína sorsára jut. Nem szeretnék részese lenni egy ilyen történetnek – mondta Vučić Leskovacon.

A kérdésre, hogy Szerbiának miért kell megváltoztatnia az öntudatát, Vučić azt felelte, mert Szerbia a múltban gyakran megölte a legjobbjait és a legértékesebb államférfiait is.

Kijelentette, hogy megfelelő személyt talált a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség (BIA) és Belgrád élére is. A jelöltek személyéről nem kívánt beszélni. Szavai szerint a jelöltet, akit a BIA igazgatásával kíván megbízni, először Tomislav Nikolić államfőnek és Ivica Dačić kormányfőnek mutatja be, majd csak ezután a nyilvánosságnak. – Október 17-én, a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség napján ismert lesz az új igazgató neve – jelentette be Vučić.

Hozzátette, hogy a hét elejére összehívja a biztonsági szolgálatok koordinációjáért felelős iroda ülését, azon a járműveken használt megkülönböztető fényjelzések használati jogát vitatják meg. Mint megjegyezte, a megkülönböztető és figyelmeztető fényjelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályait szigorítaná, valamint tervei között szerepel a hivatali járművek számának drasztikus csökkentése is. A szabályzat után a rendőrségen, katonaságon és mentőszolgálatokon kívül csupán tíz személy használhat megkülönböztető fényjelzést: a kormányfő, a Szerbiai Képviselőház elnöke, valamint különleges esetben egyes miniszterek.

– Senki más nem használhat majd rajtuk kívül megkülönböztető fényjelzést. Jelenleg ötszáz személy, hivatalnokok, képviselők használnak ilyen jelzéseket – érvelt Vučić.

A hivatalnokok előjogairól beszélve megjegyezte, hogy a szükségtelen hivatali utakat is beszünteti, valamint a hivatali járművek számát is lecsökkentené. – Jó a fizetésed, hát ülj be az autódba, és azzal gyere dolgozni. Hivatali járműveket csak sürgős és indokolt esetekben szabad majd használni – hangsúlyozta az alelnök.

Ivica Dačić belügyminiszter szerint a megkülönböztető jelzések használatának megszigorítása nem gazdasági kérdés, sokan ugyanis visszaélnek a jelzésekkel. A Novosti értesülései szerint az igazságügyi minisztériumban már tárgyalnak azokról a javaslatokról, amelyek szerint a megkülönböztető fényjelzéssel való visszaélést nem vétségként, hanem bűntettként kellene kezelni. Damir Okanović, a közlekedésbiztonsági bizottság igazgatója elmondta, pontosan meg lesznek határozva azok a helyzetek is, amelyekben a rendőrök és a mentősök bekapcsolhatják a megkülönböztető fényjelzéseket.

Elmondta, Lazar Krstić pénzügyminiszterrel felülvizsgálná, hogy az államapparátus hány hivatalos járművel rendelkezik. Becslése szerint ez a szám elérheti a 60 ezret is, ha pedig járművenként csupán ezer eurót számolnánk, nem pedig 10 ezer eurót, amennyibe kerülnek, akkor 60 millió eurós kiadásról lehet beszélni, s még nem is számolta hozzá a járművek fenntartási költségeit.