2024. április 27., szombat

Monfils jutott el Đokovićig

Nem játszanak ma rangadót Sanghajban a volt világelsők, Novak Đoković és Roger Federer. A szerb minden tőle telhetőt megtett, hogy sor kerüljön a két híresség nagy érdeklődéssel várt idei első, összesen 30. meccsére, a svájci viszont váratlanul kiesett, így Novak az elődöntőért a Rogert verő francia Gael Monfilsszal mérkőzik. Đoković tegnap nagyszerűen kezdett az olasz Fabio Fognini ellen, majd a második játszmában alacsonyabb szinten folytatta, de ez sem mutatkozott hátránynak, mert az olasz annyit hibázott, hogy végül saját magát győzte le. Novak és Fognini mérlege most 7:0 a szerb javára, akit eddig Monfils sem győzött még le. Eddigi nyolc meccsükön a francia csak elvétve nyert játszmát, legutóbb pedig 2011-ben játszottak. Roger Federert, legalábbis a kijelentései alapján, a derűlátás nem hagyta el, szavainak azonban a pályán nem tud nyomatékot adni. A volt világelső és minden idők legjobb teniszezőjeként emlegetett svájci tegnap Monfilstól szenvedett vereséget a sanghaji nyolcaddöntőben. Ez volt kettőjük kilencedik meccse, a francia pedig csak másodszor győzött.

Először 2010-ben a párizsi teremtornán, drámai csatában múlta felül Federert, amikor mindhárom játszmában rövidítést játszottak. A tegnapi küzdelem egyoldalúbb volt, Monfils egészen sima sikerre állt, de a második játszmában, 5:3-as vezetés után megingott, és rövidítést engedélyezett, amelyből Roger került ki győztesként. A döntő játszmában Federer ismét gyönge volt, Monfils akár 5:1-re is vezethetett volna, de a 6:3-mal és persze saját teljesítményével is teljes mértékben elégedett lehet. A nap másik nagy meglepetését a német Florian Mayer okozta, aki a ranglistán jövő hétfőtől harmadik helyezett spanyol David Ferrert búcsúztatta. Ferrer ugyanis megelőzi a skót Andy Murray-t, aki az idén már nem játszik, és értelemszerűen a mestertornát is lemondta.

Ana Ivanović játékával ismét nem kápráztatta el a linzi publikumot, mégis volt annyira jó, hogy a Roland Garros volt bajnoknőinek rangadóján legyőzze az olasz Francesca Schiavonét, és bejusson a negyeddöntőbe. Az első játszmában Ivanović egyetlen gondja a befejezés volt, míg a második szettben kétszer is elveszítette a breakelőnyt, majd amikor harmadszor is elnyerte az olasz adogatását, kihagyta az első mérkőzéslabdát, és végül riválisa hibájával győzött. Ana a mai negyeddöntőben a 24 éves és a ranglistán 22. szlovák Dominika Cibulkovával vagy – ami kevésbé valószínű – a 22 éves lengyel Katarzyna Piterrel mérkőzik. Utóbbival még nem találkozott, a szlovák ellen pedig 1:2 a mérlege. A legutóbbi meccset, az idén a kaliforniai Carlsbadban, Ana három játszmában nyerte meg.