2024. május 7., kedd

Pofozás a temerini buszban

Csütörtökön délután nemzeti alapon sértegettek és felpofoztak egy magyar nemzetiségű diákot a Temerin és Újvidék között közlekedő 32-es autóbuszban. Az incidens a többi utas szeme láttára történt, egy 35-40 év körüli férfi kötött bele a 16 éves újvidéki fiúba. A magyar anyját emlegette, baromnak nevezte, megkérdezte tőle, hogy mit keres Szerbiában, és többször pofon vágta. Amikor a buszban utazók rászóltak, hogy hagyja abba a sértegetést, őket is megfenyegette, másokat is fel akart pofozni.

Értesítették a rendőrséget, de mivel a busz menetrendje nem változhat, a temerini Lukijan Mušicki Iskolába tartó fiú Újvidéken az utolsó megállón kénytelen volt leszállni a buszról, és ott várta be a rendőrséget. Bevitték a kliszai rendőrállomásra, szülőjének jelenlétében nyilatkozatot kértek tőle, az esetet jegyzőkönyvezték.
L. M., a közgazdasági szakra járó másodikos diák édesanyja a fia által megadott személyleírás alapján elmesélte, hogy egy kb. 190 cm magas, kimondottan testes férfiról van szó, a Tempo Áruház környékén szállt fel a buszra. Odaült a gyerek mellé, aki egyedül utazott, és a telefonjával volt elfoglalva. Mivel a fiú nem szólalt meg, az erőszakoskodó valószínűleg észrevehette, hogy a telefon kijelzőjén magyar nyelvű üzenetek jelennek meg, és ez válthatta ki dühét.

A rendőrök közölték velük, hogy ismerik a támadót, a sértett felismerte a rendőrségi fotókon. Járeki illetőségű személyről van szó, de mivel nem volt otthon, amikor a nyomozók felkeresték, egyelőre nem tudtak semmi közelebbit mondani nekik. L. M. megpróbálta megkeresni az interneten közzétett rendőrségi hírek között a fiával történt incidenst, tegnap délutánig nem találta. Nem érti, miért tartják titokban a történteket. – Szeretném, ha az újvidékiek tudnák, hogy ilyesmi is megtörténik, ma az én gyerekemet pofozzák fel, holnap ki tudja, hogy kiét – figyelmeztet az aggódó édesanya. Bejelentette, hogy a történtek kapcsán levéllel fordul az emberjogi biztoshoz, ügyvéddel is beszélt már.