2024. április 26., péntek

Iszaptalanítják a Bácskai Nagycsatornát

Eddig 70 000 köbméter iszapot szivattyúztak ki

A Vajdaság Vizei vízgazdálkodási közvállalat Bezdán és Zombor között 25 kilométer hosszan végezte el az iszaptalanítást, jövőre még öt kilométeres szakasz megtisztítását tervezik.

A munkálatokkal kapcsolatosan Varga Ferenc, a közvállalat zombori részlegének igazgatója elmondta, hogy jelenleg a Bezdán–Verbász-csatorna 57. folyamkilométerénél dolgozik a kotróhajó.

– Rendes karbantartási munkálatokról van szó, melyet a Vajdaság Vizei végez és finanszíroz. A mederkotrással az eredeti, a tervrajz szerinti állapotába állítjuk vissza a csatornának ezt a szakaszát, tehát a háromméteres vízmélységet nyerjük vissza – nyilatkozta Varga.

A kotróhajó által kiemelt iszapot nagy átmérőjű csövön pumpálják át a három kilométer távolságra eső tározóba.

– Folyóméterenként úgy tíz köbméternyi iszap van a mederben, ami lényegében igen kevés, mivel erre nagy a kanális sodrása. Ahol szélesebb a meder és kisebb a sodrás, akár ennek a duplája is leülepedik egy folyóméteren. A csatorna természetesen hajózható, nekünk 2,7 méter mélységet kell biztosítanunk az úszótestek közlekedésének érdekében. Viszont a hajózhatóság a jelen pillanatban különféle okok miatt másodlagos, a csatorna fő feladata a vízellátás. Ez a kanális táplálja Közép-Bácska csatornáit, és egy zsilip révén összekapcsolódik a Duna-Tisza-Duna-csatornával – magyarázta az igazgató.

Jövőre még egy öt kilométeres szakasz marad hátra a Čičovi településnél lévő zsilipig. Odáig új csőrendszert kell kiépíteni, és egy másik tározót létesíteni, ami gyakorlatilag előkészületben van. A jelenleg használatban lévő tározóba már mintegy 70 000 köbméter iszapot emeltek át.