2024. április 27., szombat

Közügy a családon belüli erőszak

Magyarkanizsa községben tavaly kilenc áldozatról szereztek tudomást

A felmérések szerint Szerbiában minden második nő lelki, minden harmadik pedig fizikai bántalmazásnak van kitéve. A magyarkanizsai Szociális Központban a héten megtartották az első szakmai tanácskozást, melynek témája a családon belüli erőszak volt. Illés Marina, a nemek egyenjogúságával foglalkozó tartományi titkárság szakmunkatársa is jelen volt az ülésen:

– A tartományi titkárság feladata, hogy községi szinten a helyi intézményeket, amelyeknek szerepük van családon belül történő erőszak esetén – mint a szociális központ, bíróság, egészségház, rendőrség, civil szervezetek, iskolák, óvodák – összefogja, és a tanácskozás során konkrétan meghatározza, kinek mi a feladata az ilyen esetek megoldásában. Országos szinten már meghoztak egy általános protokollt, amely a felelős intézmények eljárásait tartalmazza, 2014 márciusáig pedig helyben is meg kell hozni ezeket a formai előírásokat, ebben szeretnénk támogatást nyújtani a községeknek, hogy egy színvonalas együttműködési egyezményt állítsunk össze, amely segítséget nyújt az intézményeknek az eljárásban, rajtuk keresztül pedig azoknak is, akik segítségre szorulnak – nyilatkozta Illés Marina.

Ladóczki Janka, a magyarkanizsai Szociális Központ pszichológusa elmondta: az a legfőbb probléma, hogy a családon belüli erőszakot magánügyként kezelik, ezért a legtöbb eset nem kerül nyilvánosság elé.
– Magyarkanizsa községben 2012-ben kilenc áldozatot, ebből három gyermeket jegyeztek be családon belüli erőszak ügyében. Fontos megjegyezni, hogy az esetek nagy többségében az ilyen esetek nem jutnak a hatóságok tudomására, hiszen a társadalmi felfogás szerint a családon belül történő bántalmazás magánügy. Ezért is jelentkezett a magyarkanizsai központ a tartományi titkárság programjára.

A pszichológus hozzátette, hogy rokon, hozzátartozó, de még névtelen bejelentés esetén is kötelesek a terepen ellenőrzést végezni, behívni a feleket beszélgetésre, szükség esetén pedig értesíteni a többi intézményt, rendőrséget, egészségházat.

Illés Marina azt is elmondta, hogy az országban létezik már néhány úgynevezett biztonságos ház, amely az otthonról elmenekült áldozatoknak tud ideiglenesen otthont adni. Jelenleg a hozzánk legközelebbi ilyen ház Újvidéken található, az ott tartózkodásért pedig fizetni kell.