2024. április 26., péntek

Félmilliárd dinárral kevesebb a költségvetés

A zöld szökőkút felújítását és a kis stadion lefedését a jövő évre halasztották – Ismét módosult a vendéglátó-ipari létesítmények nyitvatartási ideje – Ülésezett a Városi Tanács

A Városi Tanács tegnap elfogadta a 2013-as költségvetésre vonatkozó módosítási javaslatot, amelynek értelmében a kiadásokat mintegy 446 millió dinárral csökkentették. A megtakarítást számos gazdaságosabb szerződéssel, illetve egyes területek költségvetésének csökkentésével sikerült megvalósítani, ismertette Dubravka Rodić, az önkormányzat pénzügyi titkárságának vezetője.

– Az új adótörvény 2 százalékkal, 12-ről 10 százalékra csökkenti a személyi jövedelemadót, és mivel a jövedelemadó jelentős mértékben hozzájárul a városi költségvetési bevételeinek alakulásához, ezzel mintegy 300 millióval csökken majd a költségvetésbe befolyó pénz is. Ugyanakkor csökkentek maguk a kiadások is, így mindenképpen szükség volt arra, hogy módosítsuk a városi költségvetést. A módosítás szerint a városi költségvetés 5,2 milliárd dinár. Azokkal a nagyberuházásoknál sikerült megtakarítást elérni, amelyek megvalósítása a jövő évig várhat. Ilyen például a zöld szökőkút felújítása vagy a kis stadion lefedése. A közbeszerzések során is pénzt takarítottunk meg, azzal, hogy jutányosabb áron tudtunk aszfaltozni vagy a Szabadegyetem mellett évekig éktelenkedő betonvázat lebontani, mint ahogy azt az év elején terveztük. De csökkentettük az önkormányzatban dolgozók fizetését is még jóval az új adótörvény hatályba lépése előtt, illetve csökkent a közvállalatoknak kifizetett támogatás is. Reményeink szerint jövőre azoknak a paramétereknek köszönhetően, amelyeket most kidolgoztunk, ésszerű költségvetést tudunk felállítani, és azokat a projektumokat, amelyeket ebben az évben kénytelenek vagyunk elhalasztani, elkezdhetjük – emelte ki Modest Dulić polgármester.

A Városi Tanács ugyanakkor elfogadta a vendéglátó-ipari létesítmények új munkaidejét, ami szerint pénteken és szombaton az éttermek és kávézók az éjjel egy óra helyett, éjjel 2-ig tarthatnak majd nyitva.

– A hétvégi munkaidő kitolásán kívül, az új rendelet szerint a gyorsétkezdék is kérhetik a munkaidejük meghosszabbítását. Az éjjeli klubok és diszkóklubok működését pedig tovább szigorítottunk. Mindenekelőtt zárt helyiségben működhetnek, olyan épületben, amely nem lakóépület, illetve szigorúbb elbírálás alapján kaphatnak engedélyt az éjjel 2 óra utáni működésre – emelte ki Suzana Dulić, az önkormányzat gazdaságfejlesztési, gazdasági és mezőgazdasági titkárságának vezetője.

A Városi Tanács a többi között módosította a háziállatok tartásáról szóló városi rendeletet is. A módosítás a zónák szerint megjelölt állattartási előírásokhoz való alkalmazkodás határidejét is érinti.

– A korábbi rendelkezés rendkívül ambiciózus volt, mivel a piros zónában, amely a városközpontot és Palicsot érinti, a háziállatok tartási tilalmának bevezetésére 2 évet irányzott elő. Tekintettel a gazdasági helyzetre, ezt a határidőt kitoltuk további két évvel, azzal, hogy a szűkebb városközpont vonalait kiszélesítettük és itt, illetve Palics esetében további 6 hónap haladékot kaptak a polgárok, hogy háziállataikat kihelyezzék a városnak e területéről – magyarázta Suzana Dulić.

A Városi Tanács ezenkívül döntést hozott a Népszínház építésével kapcsolatos módosításokról, a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény statútumának módosításáról, illetve az iskoláskor előtti intézmény igazgatóbizottsági, majd pedig a Đuro Salaj Általános Iskola, valamint a Politechnikai Iskola, az Egészségügyi Középiskola iskolaszéki tagjainak felmentéséről és kinevezéséről is.