2024. április 27., szombat
ÖKÖLVÍVÁS

Karnyújtásnyira volt az elődöntő

A nemrégiben Rotterdamban megtartott ifjúsági Európa-bajnokságon a szabadkai Spartacus tagja, Szabó Flórián (60 kg) egészen a negyeddöntőig menetelt, ott azonban a bírók hathatós közreműködésével vereséget szenvedett egy moldovai ökölvívótól. 2006-ban nagytatája vitte el az első edzésre, s azonnal megtetszett neki a ringek közötti világ. Az első edzések sem okoztak semmiféle problémát a számára, már néhány foglalkozás után kiderült, hogy Flórián tehetséges, s ha a lendülete nem lanyhul, akkor nagy dolgokat érhet el e sportágban.

Az első jelentősebb eredmények már 2008-ban érkeztek, amikor első edzőjének, Tamasi Ferencnek a vezetésével előbb a tartományi, majd az országos bajnokságot is megnyerte. Később még három országos és tartományi bajnoki cím következett, utóbbiakat már Tomislav Antelj vezető és Kőműves Péter segédedző irányításával érte el a szép jövő előtt álló Flórián. Az országban van néhány ellenfele ugyan, de komolyabban már évek óta senki sem tudja megszorítani. A rotterdami ifi kontinensviadalon is szépen haladt, de egy moldovai öklöző és a bírók alkotta csapat már túlerőnek bizonyult.

– Az Eb előtt mindenképp érmet vártam magamtól, sajnos nem sikerült elérni. Az első fordulóban egy orosz, a másodikban pedig egy holland ökölvívót győztem le, a negyeddöntőben azonban nem bírtam a moldávval. Pontozással nyert, de nemcsak szerintem, hanem a csarnokban jelenlévők nagy része szerint is én voltam a jobb, és nem érdemeltem vereséget. Az Eb-n is a szokásos taktikával léptem ringbe: a támadó ökölvívás híve vagyok, csak semmi finomkodás, hanem csak ütni, ütni, ütni. Leghatásosabb fegyverem a balhorog, mely közül néhány a negyeddöntőben ellenfelem állán landolt, de a bíróknak ez sem volt elegendő, hogy engem hirdessenek ki győztesnek. Edzőm, Tomislav Antelj megdicsért a meccset követően, a szerb szövetség azonban nem nyújtott be óvást, mivel az túl drága lett volna. Az elődöntőbe jutással már legalább a bronzot bebiztosítottam volna, sajnálom, hogy ez most nem sikerült. Kevés pihenő után készülök az idény többi versenyére, de gondolataimban már a jövő évi világbajnokság jár, ahol megpróbálom a lehető legjobbat nyújtani. Távlati céljaim közé az olimpiai szereplés tartozik, s ha minden jól megy, akkor egy szép napon kipróbálnám magam a profik világában is – mondta Szabó Flórián.

A Spartacus Ökölvívóklubban Szabó mellett több tehetséges fiatal is készül a versenyekre. A hollandiai Eb-n Szabó mellett Denis Memetović (75 kg) is képviselte a szabadkai színeket, de ő az első fordulóban vereséget szenvedett egy magyarországi versenyzőtől. Az idei utánpótlás országos bajnokságról hat aranyérmet hoztak haza a szabadkai fiúk: a juniorok között Veljko Gligorić (47 kg), az ifik között pedig Aleksa Gligorić (54 kg), Szabó Flórián (60 kg), Aleksandar Petrović (64 kg), Denis Arifović (52 kg) és Denis Memetović (75 kg) szerzett országos bajnoki címet. A Vajdasági Ifjúsági Aranykesztyű nevű versenyen a 60 kg-ok mezőnyét két ágra osztották. Az egyik ágon Szabó első helyezést ért el, miután a döntőben egy cseh öklözőt múlt felül, míg a másik ágon az a bajai Gálos Roland diadalmaskodott, aki az említett rotterdami Eb-t megnyerte.

– A bajai Ökölvívóklubbal baráti kapcsolatokat ápolunk, rendszeresen járunk egymáshoz szparing meccsekre. Ezeken a viadalokon a mi Flórink rendszeresen veri Gálos Rolandot, az újdonsült Európa-bajnokot. Gálos technikás ökölvívó, Flóri viszont egy igazi harcos – mondta Kőműves Péter, a Spartacus Ökölvívóklub segédedzője.

A klubban jelenleg tíz olyan versenyző edz, akit bármikor be lehet vetni élesben is, azaz versenyre lehet őket küldeni, hamarosan pedig leregisztrálnak egy női ökölvívót is. Úgy néz ki, hogy hazai I. liga idén sem indul, így a szabadkai ökölvívók ezúttal is az októberben rajtoló közép-európai amatőr csapatbajnokságban, a BoxingOne ligában versenyeznek.

– Még nem kaptuk meg a versenynaptárt, de minden valószínűség szerint a már állandó résztvevőkkel kell megküzdenünk, mint amilyen a Galánta, a Komárom, a Debrecen, a Győr. Főleg hazai erőkkel vegyük fel a harcot, de néhány ökölvívót (Bane Stanković, a Gálos testvérek) igazolunk is. Mindig az első hely megszerzése a célunk, de tudni kell, hogy roppant erős a mezőny, hiszen ebben a ligában több olimpikon (Bacskai Balázs, Harcsa Zoltán) is indul. Megemlíteném, hogy Szabó Flórián eddig az összes mérkőzését megnyerte ebben a ligában – mondta Kőműves.

A liga indulásáig azonban még van idő, addig az országos bajnokságon való minél jobb szereplés az elsődleges cél.