2024. április 27., szombat

Kérdez a polgár

Az óbecsei BUM is rész vesz abban az országos programban, amellyel a lakosságot arra ösztönzik: vegyen részt a költségvetési kiadások ellenőrzésében

A Transzparens Szerbia minapi kimutatása szerint a szerb államhatalom továbbra sem tesz meg mindent a lehetséges korrupció meggátolása érdekében, nem hozza nyilvánosságra a megállapodásokat, pályázat nélkül juttat tisztséghez személyeket, átláthatatlan a tevékenysége, titkosak a döntési mechanizmusai.

Más elemzések viszont arról szólnak: a polgárok is passzívak, nem vesznek részt a civil szerveződésekben, elmaradnak az alulról jövő kezdeményezések, szinte senki sem ellenőrzi a költségvetési költéseket – éppen ennek az alacsony civil öntudatnak a fejlesztésére indította el a közpénzek felügyeletét ellenőrző koalíció a Kérdez a polgár elnevezésű akciót, amelyben részt vesz az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) is. A programba tulajdonképpen bárki bekapcsolódhat, amennyiben az önkormányzat, a közvállalatok és közintézmények munkájával kapcsolatosan szeretne információhoz jutni, de nem tudja, hova kell fordulnia, vagy névtelen szeretne maradni. Az érdeklődők a www.mojbecej.hu honlapon keresztül juttathatják el közvetett módon kérdéseiket az illetékesekhez, itt a BUM munkatársai a válaszokat is közzé fogják tenni. Az akciót több községben és városban is megszervezik. A projektum végén a koalíció elemzést végez majd arról, mely önkormányzat hogyan tartja tiszteletben a polgároknak a közérdekű információkhoz való hozzáférési jogát.

A közpénzek felügyeletét ellenőrző koalíció és az ügyészek és ügyészhelyettesek egyesülete egyébként a civil szervezetek képviselőinek képzést is szervez, amely a norvég állam támogatásával valósul meg. A polgárok és az igazságszolgáltatás közösen a korrupció ellen elnevezésű projektum elsősorban a monopolhelyzettel való visszaélések megakadályozását tűzte ki célul. Az erről szóló első ingyenes szeminárium október 17-e és 20-a között lesz Mećavnikon. A jelentkezési határidő szeptember 27., a jelentkezési űrlap ugyancsak az említett honlapról tölthető le.