2024. május 8., szerda

Arany retriever, dobermann, rottweiler

Nemzetközi kutyakiállítás zajlott a topolyai vásártéren

A címben jegyzett felsorolás a Topolyai Ebtenyésztők Egyesülete által nyolcadik ízben szervezett nemzetközi kutyakiállításra benevezett kutyafajták népszerűségi sorrendjére vonatkozik. A felsorolt három azok között a körülbelül száztíz kutyafajta között szerepelt, amelyek a hétvégén a topolyai vásártéren szervezett rendezvényen megjelentek és megmérettettek.

Topolyán a helybeli, hatvan tagot számláló Kinológiai Egyesület immár több mint harminc éve szervez szövetségi jellegű és nemzetközi kutyakiállításokat. Harmadik alkalommal a nagy népszerűségnek örvendő eseménynek, amelyen körülbelül kétszázötven, szerbiai és külföldről érkezett kutyabarát jelent meg 396 kedvencével, a topolyai vásártér bekerített része szolgált helyszínül. Első ízben volt látható a topolyai helyszínen a siba elnevezést viselő japán kutyafajta, amely eredetileg, csaknem 2000 éve vadászkutya volt, napjainkban pedig őrző-védő kutya. A kiállításon nyolc nemzetközi bíró végzett a kiállított egyedek körében osztályzást, kb. százötven serleg került kiosztásra. Információkat az alkalmi találkozóról Mezei Istvántól, az egyesület elnökétől kaptunk, aki a fentebb sorolt számadatokon kívül arról is beszámolt, honnan érkeztek a kiállítók városunkba.

Megtudtuk: zömében Magyarországról jöttek kutyabarátok, de szép számmal hoztak ebeket a megmérettetésre, kiállításra Lengyelországból, valamint jelen voltak még Csehországból, Szlovákiából, Romániából, Finnországból, Oroszországból is kiállítók. A rendezvény jellegéről és történetéről a Topolyai Kinológiai Egyesületnek a nyolcvanas évek óta tagjának számító Bábi Attila, a topolyai önkormányzat tanácsnoka is beszámolt dióhéjban, aki az önkormányzat nevében üdvözölte a Topolyára látogatókat a nemzetközi kiállítás megnyitójának perceiben. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Mahmoud Al Dagistani, a Szerbiai Kinológiai Szövetség főtitkára is, aki lapunknak adott nyilatkozatában Topolyát az ország jelentős kinológiai központjaként jellemezte, Szerbiát pedig kinológiai szempontból Európa egyik vezető államának.