2024. április 26., péntek

A térség legolcsóbb hitele

Kiosztották a Vajdasági Fejlesztési Alap első hiteleit

A Vajdasági Fejlesztési Bank csődje után, a bank vagyonának egy részéből megalakult Vajdasági Fejlesztési Alap (VFA) tegnap kiosztotta első rövid távú hiteleit, összesen 420 ezer euró értékben, melyeket az exporttevékenység támogatására szánnak. A hitelt a tartomány területén bejegyzett három cég kapta meg: a hűtőberendezéseket és hőszabályozókat gyártó rumai Frigo Žika Kft., a fehértemplomi Ecoagri Serbia Rt. agrárcég és a kapcsolható mezőgazdasági eszközöket gyártó temerini Agroferocoop. A hitelszerződéseket az illető cégek képviselőivel Goran Hodoba, a VFA igazgatója és Bojan Pajtić tartományi kormányfő írta alá, aki felszólalásában kiemelte, hogy ez a legolcsóbb hitel Európának ebben a térségében. A rövid távú hitel törlesztési ideje 6 hónap, 4 százalékos éves kamattal. Ez azt jelenti, hogy fél évre mindössze 2 százalék a kamatteher – hangsúlyozta a tartományi kormányfő.

Az év folyamán a kis- és közepes vállalkozások számára is kedvező hiteleket hirdet meg a Vajdasági Fejlesztési Alap – tájékoztatott Pajtić.

Goran Hodoba elmondta, hogy a exporttevékenységet támogató hitelre 11 cég pályázott, a közeljövőben még öt másik vállalattal írnak alá szerződést, összesen 375 ezer euró értékben.