2024. április 20., szombat

Tüntetéssel fenyegetnek a Zastava volt munkásai

Munkát kérnek az államtól az egykori Zastava személygépkocsikat gyártó Zastava automobili volt munkásai, és azt ígérik, hogy tüntetni fognak, amennyiben nem teljesítik követelésüket. Ezek a dolgozók 2011-ben szociális program keretén belül hagyták el a munkahelyüket, miután munkaerő-felesleggé nyilvánították őket.

Miroslav Todorović, a Zastava automobili egykori dolgozóinak egyesületi elnöke szavai szerint 650 volt munkás keres munkát, ebből közel 550 már betöltötte negyvenhatodik életévét. Arra is rátért, hogy hétfőn Szerb Haladó Párt és Szerbiai Szocialista Párt képviselőihez fordulnak a problémájukkal, és remélik hogy a megbeszélés során sikerül megszervezni egy találkozót az illetékes minisztériumokkal a helyzet megoldása érdekében.

A volt munkások elégedetlensége abból fakad, hogy szerintük az állam nem tett eleget vállalt kötelezettségeinek a technológiai felesleggé nyilvánított, elbocsátott dolgozók iránt. Az egyesüket elnöke kijelentette, hogy amennyiben nem kapnak választ a kérésükre három-négy napon belül tüntetést szerveznek a kragujevaci városi képviselő-testület épülete előtt, ahonnan a kragujevaci Fiat gyár felé indulnak, hogy tiltakozó sétával hívják fel az illetékesek figyelmét a tarthatatlan helyzetre.

Veroljub Stevanović, Kragujevac polgármestere kijelentette, hogy az egykori dolgozók egyesülete a város támogatását élvezi. Megjegyezte, hogy összetett problémáról van szó, amely a kormány kezében is nehezen orvosolható.

Egyébként, a munkát követelő egykori dolgozók a 2011-ben aláírt szerződés értelmében szociális program keretében, önként hagyták el a gyárat. A szerződésbe foglaltak között szerepelt az is, hogy különböző átképzéseket szavatol nekik az állam, amelyek elvégzése után tovább dolgozhatnak más szakmában. Az átképzés mellett döntők 2011-ben havi 22 ezer, 2012-ben pedig havi 19 ezer dináros juttatást kaptak. Az elbocsátott munkásoknak az aláírt szerződés szerint minden szolgálati év után 300 euró végkielégítés járt.

A nagy múltú autógyár leépülésének a története a Zastava automobili felszámolásával nem ért véget. Amint azt lapunkban is olvashatták, a Zastava Gépjárművek Csoport még megmaradt munkásai – köztük a Zastava automobiliben maradt néhány dolgozó is – szeptember elején dönthettek, hogy a végkielégítés melyik formáját választják. Az 1825 foglalkoztatott közül 524 az önkéntes távozás mellett foglalt állást. A szociális program végrehajtása után 1300 munkás marad a Zastava hivatalosan még működő gyáraiban, közülük legtöbben a Zastava kamioni vállalatban, ahol jelenleg stratégiai partner után kutatnak.