2024. április 27., szombat
ÚJVIDÉK

Nem jár fizetés a várandós anyukáknak?

Egyre több olyan várandós anyuka fordult segítségért a tartományi ombudsman irodájához, aki a Radosno detinjstvo gyermekintézmény munkásai. A Radosno detinjstvo ugyanis már egy ideje pénzügyi gondokkal küszködik, és a szülés előtt álló nők és kismamák sem kapják kézhez a támogatást a szülési szabadság ideje alatt.

A tartományi ombudsman levélben fordult a gyermekintézmény vezetőségéhez, amelyben felhívják a figyelmüket, hogy mulasztást követtek el, mert a várandós anyukáknak nem fizetik ki a járandóságukat a munkások fizetésével egy időben. Az ombudsman arra is kitért, hogy a mulasztás azért történt, mert a Radosno detinjstvo nem küldi el idejében a szükséges dokumentációt a városi Szociális és Gyermekvédelmi Hivatalnak. Ez ugyanis elegendhetetlen ahhoz, hogy a hivatal idejében kiutalhassa a támogatásokat a szülési szabadságon lévő anyukáknak.
Az obudsman hivatala a panaszok átvizsgálása után többek között azt is megállapította, hogy a márciusi járandóságokat, amelynek összege 6 193 424,00 dinár, a Városi Szociális és Gyermekvédelmi Hivatalon keresztül fizették ki, de az intézmény zárolt számlájára, annak ellenére, hogy erről értesítették a hivatalt. Az adóhivatal ezt a pénzt, adósság fejében, levette a Radosno detinjstvo számlájáról, így nem jutott el a kismamákig.

Az ombudsman ajánlásában kitért arra, hogy a fizetési támogatásra szánt összeget a gyermekintézménynek minél előbb vissz kell követelnie az adóhivataltól, és kifizetnie a várandós nőknek. Az ombudsman irodája azt is közzé tette, hogy az ajánlás előtt telefonon felhívták a gyermekintézmény elszámolási osztályát, ahol kiderült, az intézmény még nem követelte vissza az adóhivataltól az említett pénzt.
A tartományi ombudsman irodájában elmondták lapunknak, hogy a  gyermekintézményből még nem érkezett válasz az ajánlásra, az erre előírt határidő nyolc nap, ami a jövő héten jár le. A gyermekintézmény igazgatója a tegnapi nap folyamán nem volt elérhető.

A nyár folyamán, az újvidéki városi vezetés bejelentette, sikerült megállapodni a belgrádi adóhivatallal, a Radosno detinjstvo gyermekintézmény számlája zárolásának a feloldásáról. A megállapodás lényege, hogy az évek folyamán felhalmozott adósságot kétéves lefizetéssel törleszti az intézmény.
Marko Grgurević, a Radosno detinjstvo igazgatója  a számla zárolásának a feloldása után elmondta, az intézmény összes tartozása eléri a 800 millió dinárt.

– Nagyrészt a városi költségvetésből élünk meg, valamint az intézmény bevételeiből. Azért nő az adósságunk, mert folyamatosan fizetjük a többletmunkaerőt, valamint nincs előirányozva pénz a régebbi adósságunk törlesztésére, a beszállítók pedig óriási kamatokat számolnak fel a kifizetés késéséért – mondta Grgurević. Az igazgató emlékeztetett arra is, hogy a város többször is felvetette, az intézményben megoldást kell találni a munkafeleslegre is, mert a város 1953 dolgozót finanszíroz, jelenleg azonban több mint 2200 foglalkoztatott van, akik közül 220 várandós.