2024. május 10., péntek

Nem közpréda az adófizetők pénze

Saša Radulović: A támogatások által működtetett gazdaság életképtelen – Chipgyártó cég létesül Belgrád közelében

Saša Radulović, az új gazdasági miniszter a gazdasági tárca támogatáspolitikájának gyökeres átalakítására készül – ez derül ki a tárcavezető első nyilatkozataiból. Ezt a váltást azonban nem lehet egyik napról a másikra végrehajtani. A miniszter hangsúlyozza, az idén és jövőre még nem lesz jelentősebb változtatás a támogatáspolitika terén, korábban vállalt kötelezettségeinek pedig maradéktalanul eleget tesz az állam.

– Stratégiai szempontból úgy véljük, a gazdaságnak nyújtott szubvenciók hosszú távon nem hozhatnak megoldást. Rövid távon az állam magára vállalt bizonyos feladatokat, amelyeket be kell teljesítenie. Akik korábban megegyeztek az állammal, azoknak tudniuk kell, hogy megbízható partnerrel tárgyaltak, amely véghezviszi azt, amire kötelezte magát, mert ezen nem lehet változtatni – nyilatkozta tegnap Radulović, majd hozzátette, hogy csínján kell bánni az adófizetők pénzével.

– Nem a minisztereké ez a pénz, amit ki-ki kénye-kedve szerint osztogathat – szögezte le.

Az új gazdasági miniszter szerint az elmúlt 12 évben a kormányok téves gazdaságpolitikát folytattak, és ezen az irányvonalon kell változtatni. A siker szerinte elsődlegesen Szerbia polgárain múlik, az állam az intézkedéseivel ehhez csupán a keretet nyújthatja, azzal pedig, hogy elsőként önmagát alakítja át, mintát szolgáltathat a gazdaság talpraállítását célzó reformfolyamatok megvalósításához.

„ROSSZ VÁLASZTÁS VOLT”

Mlađan Dinkić, Radulović elődje a miniszteri székben nem habozott abban, hogy visszavágjon a személyét is érintő kritikákra. Dinkić tegnap a B92 televízióban nyíltan fogalmazott: szerinte rossz választás volt Radulovićot nevezni ki gazdasági miniszterré, és úgy véli, tévesek az új tárcavezető bejelentett intézkedései.

– Radulović a blogján heteken és hónapokon át elméleti fejtegetéseket írt, lássuk, most mit tud ezekből megvalósítani a gyakorlatban. Amiről eddig beszélt, teljesen téves és kontraproduktív – értékelte utódjának terveit az exminiszter.

Másik utódjával, Lazar Krstićtyel, az új pénzügyminiszterrel kapcsolatban megengedőbb álláspontra helyezkedett. – Mivel még fiatal, három hónap türelmi időt kell neki adni, hogy bizonyíthasson – mondta Dinkić.

ÉRKEZIK AZ ARAB HITEL

Mlađan Dinkić nem maradt tisztség nélkül leváltása után sem. Az összevont pénzügyminiszteri és gazdasági miniszteri szék elvesztése után az Egyesült Arab Emírségekkel való kapcsolattartással megbízott bizottság elnökhelyettesévé nevezték ki. Máris nyilatkozott új szerepkörében. Elmondta, hogy zárószakaszba érkeztek Abu Dzabi Fejlesztési Alapjával a tárgyalások arról a 400 millió dollár értékű hitelről, amelyet a vajdasági öntözőrendszer felújítására nyújt az említett intézet. Az első szakaszban 100 millió dollár értékű hitelre számíthat az ország.

Dinkić elmondása szerint előrehaladtak a szintén emírségekbeli Mubadala állam befektetési alapjával folytatott tárgyalások is, és várható, hogy a kormány Mubadalával hamarosan chipgyártó cég megalapításáról ír alá előszerződést.