2024. április 27., szombat

Kanadai küldöttség a Tartományi Képviselőházban

Noël A. Kinsella, a kanadai szenátus elnöke, és az általa vezetett kanadai parlament delegációja szerdán Bojan Pajtić tartományi kormányfővel és Pásztor Istvánnal, a Tartományi Képviselőház elnökével tárgyalt. A tartományi kormányfő és a szenátus elnöke a kanadai befektetésekről beszélgetett.

Noël A. Kinsella Pásztor Istvánnal (Fotó: Ótos András)

Noël A. Kinsella Pásztor Istvánnal (Fotó: Ótos András)

– A legjelentősebb kanadai befektető Vajdaságban a Magna Seating vállalat, amely 2015-ig Hódságon 45 polgárnak fog munkahelyet biztosítani – mondta Pajtić.

Szavai szerint a szóban forgó vállalton kívül kanadai tőke van az apatini sörgyárban és néhány élelmiszergyárban is, valamint a szélenergia kihasználásában is érdekeltsége van az észak-amerikai országnak. Noël A. Kinsella szerint Vajdaság és Kanada között a multietnikus társadalom a kapocs, s arra törekszik majd, hogy minél több kanadai befektetőt csábítson el a tartományba. A kanadai delegáció és a tartomány szerint legelőször a mezőgazdaságba és az IT technológiába kellene befektetni.

A kanadai küldöttség a Tartományi Képviselőház elnökénél tett látogatásában elsősorban arra volt kíváncsi, hogy miként működik és milyen hatáskörei vannak a tartományi parlamentnek, kiváltképp a vajdasági többnyelvűséget és multikulturalizmust véve figyelembe. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke kiemelte, hogy a többnyelvűségnek és a multikulturalizmusnak köszönhetően Vajdaság egyedülálló régiónak számít.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a Tartományi Képviselőházban hat nyelv számít hivatalosnak, de nemcsak papíron, hanem a gyakorlatban is – mondta Pásztor.

A találkozókról kiadott közlemények szerint Noël A. Kinsella háláját fejezte ki, hogy megismerhette Vajdaságot, és hozzátette, hogy Kanada szintén multietnikus, így teljes egészében megérti, melyek az ilyen környezet előnyei és kihívásai.