2024. április 27., szombat

A parlamentnek is szerepe van az uniós tárgyalásokban

Az uniós tárgyalásokban és az integrációban is kiemelkedően fontos helyen szerepel a Szerbiai Képviselőház – nyilatkozta kedden Tanja Miščević uniós főtárgyaló. Szavai szerint az integrációra és a tárgyalások menetére nem létezik egy előre elkészített, bejáratott modell, hanem azt minden EU-hoz csatlakozni kívánó országnak magának kell elkészítenie.

– Tudnunk kell, hogy kik vagyunk és kik szeretnénk lenni az EU teljes jogú tagjaként. Ezért nemcsak befogadóaknak, elfogadóaknak, hanem transzparensnek kell lennünk – vélekedett a főtárgyaló.

Mint megjegyezte, egyes országok külön testületeket hoztak létre, amelyek csak az integráció folyamatával foglalkoztak, s ő egyetért azzal, hogy Szerbiában minél kevesebb intézménnyel kellene elérni minél jobb eredményt. Az integrációs folyamat átláthatóságáról beszélve kiemelte, hogy annak folyamatáról köteles a parlamentet és a nyilvánosságot is tájékoztatni. Arra kérte a parlamenti képviselőket, hogy videólinkekkel élőben kövessék a jogharmonizációt. Hozzátette, hogy az integrációs folyamatokban a parlamentnek nagy szerepe van: törvényhozói és felügyeleti.

– Ezek a szerepek az integráció során nem csökkenek, hanem épp ellenkezőleg, erősödnek! A tárgyalási folyamatot a jogharmonizáció követi, amelynek minden egyes szakaszáról tájékoztatom a képviselőket és a képviselőházi bizottságokat – mondta Miščević.

A szerb kormány számára az a legfontosabb, hogy teljesíteni tudja mindazon kötelességét, amely az EU-tagsággal jár majd, mondta Branko Ružić integrációs kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszter.

– Szerbiát mozgalmas hetek várják. Két hét múlva megtesszük a csatlakozási tárgyalások első lépéseit, majd tizennyolc hónap alatt be kellene fejeznünk a harmincöt fejezetes jogharmonizációs folyamatot. Legelőször a 23-as és a 24-es fejezetet nyitjuk meg – jelentette be a tárca nélküli miniszter.

Ružić üdvözölte az EU azon szándékát, hogy már szeptember 25-én megkezdené az igazságszolgáltatás és az emberi jogok fejezetének jogharmonizációját.