2024. április 27., szombat

Oktatásról szólt az MNT ülése

Csak november közepén zárják le a Várady kiválósági ösztöndíj-hitel pályázatot

A Magyar Nemzeti Tanács szerdai, harminchatodik rendes ülésén elfogadták a Várady kiválósági ösztöndíj-hitel pályázati felhívásáról, a pályázat lebonyolításáról és a kérelmek elbírálásáról szóló határozat módosítását. Ennek értelmében a kiosztásra kerülő ösztöndíjak pályázati kiírására folyó év augusztus 15-től augusztus 31-ig terjedő időszakban kerül sor, a pályázat pedig folyó év november 15-ig áll nyitva.

A július 1-jén megtartott MNT-ülésen elfogadott határozat módosítására azért volt szükség, mert időközben kiderült, hogy a pályázat korábban meghatározott lezárulási határideje nem megfelelő, azaz több felsőoktatási intézmény tekintetében is rövid (Fotó: Molnár Edvárd)

A július 1-jén megtartott MNT-ülésen elfogadott határozat módosítására azért volt szükség, mert időközben kiderült, hogy a pályázat korábban meghatározott lezárulási határideje nem megfelelő, azaz több felsőoktatási intézmény tekintetében is rövid (Fotó: Molnár Edvárd)

A július 1-jén megtartott MNT-ülésen elfogadott határozat módosítására azért volt szükség, mert időközben kiderült, hogy a pályázat korábban meghatározott lezárulási határideje nem megfelelő, azaz több felsőoktatási intézmény tekintetében is rövid. Egyes karokon a korábban megszabott határidőben nem lehetséges a beiratkozás és a képzéssel kapcsolatban szükséges iratokat sem szerezhetnék be az érdekeltek, ezek nélkül pedig senki sem pályázhat. Minderre a pályázati lehetőség után érdeklődők és a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete mutatott rá az MNT illetékeseinek.

A már megjelent, illetve már folyamatában lévő pályázat határidejét szintén módosítani fogják, vagyis az új határidők a 2013/14-es évben mester- és doktori képzést kezdőkre is vonatkozni fognak.

Az ösztöndíj-hitelre az a hallgató jogosult, aki első ízben nyer felvételt Szerbia területén megvalósuló akkreditált akadémiai mesterképzés (MSc) első évfolyamára, valamint az ország területén megvalósuló akkreditált PhD képzés első, illetve második évfolyamára.

Emlékeztetésképpen, a szóban forgó ösztöndíj-hitel annak köszönhetően jöhetett létre, hogy dr. Várady Tibor akadémikus, az MNT tagja magánjövedelméből 100 ezer amerikai dollárt ajánlott fel a legtehetségesebb, tudományos-oktatói pályára készülő fiatalok támogatására. Saját költségvetési forrásaiból az MNT ugyanekkora összeget kíván biztosítani, természetesen nem egyszerre, hanem folyamatában.

Az új ösztöndíjprogram harmadik pillérét a tervek szerint a tehetős, képzett és hasonló értékrendet képviselő egyéni adományozók képeznék. Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnökének szerdai felszólalásából kiderült, hogy az MNT hivatala elkezdte felkeresni a potenciális egyéni adományozókat és mostanra a vajdasági magyar vállalkozók jelentős hányadát sikerült megismertetniük a programmal. Az eddigi visszajelzések pozitívak és reménykeltőek, mondta Korhecz, aki kihasználta az alkalmat és minden érdeklődőnek, illetve támogatónak köszönetet mondott.

Az ülés folytatásában megszavazták a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium férőhelyeivel kapcsolatos véleménynyilvánítást, amelynek értelmében az MNT támogatja, hogy a szóban forgó kollégiumban 135 tanuló számára nyújtsanak elszállásolást.

A tanács két újabb tankönyvet javasolt használatra az oktatási-nevelési folyamatban: a Tankönyvkiadó Intézet az általános iskolák első osztálya számára kiadott Környezetünk című tankönyvét és Gondolkodó című munkafüzetét.

Végezetül pedig elfogadták a záradékokat, amelyek értelmében az MNT a következő oktatási intézményekben tartja indokoltnak kis létszámú tagozat megnyitását: a bajsai Testvériség-Egység Á. I.-ban (I. osztály 13 fő), a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola falfelület-díszítő és műköves kályhák szakán (I. osztály 13 fő), az újvidéki Sonja Marinković Á.I.-ban (I. osztály 11 fő), a zombori Veljko Petrović Gimnáziumban (I. oszt. 7 fő), a csókai Vegyészeti–Élelmiszer-ipari Középiskola gyógyszeripari technikus szakán (I. oszt. 13 fő), a pancsovai Testvériség-Egység Á. I.-ban (I.-II.-III oszt. összevonása, 10 fő), a szabadkai Vegyészeti Technológiai Iskola ruhatervezői technikusi szakán (I. oszt. 8 fő) és borász szakán (I. oszt. 10 fő), az újvidéki Petőfi Sándor Á. I.-ban (I. oszt. 5 fő), a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban (I. oszt. 12 fő) és a zentagunarasi Október 18. Á. I.-ban (I. oszt. 7 fő). A törökkanizsai Gimnázium I. osztályában 4 fő számára az MNT nem tartja indokoltnak kis létszámú tagozat megnyitását.

Az ülésen képviselői kérdések is elhangzottak. László Bálint a következőkre vár választ: „Azzal, hogy elfogadta, és elkezdte megvalósítani a Népesedési Akciótervet, az MNT túllépett-e az önmagára szabott kereten, amely szerint az MNT-nek az oktatás, a művelődés, a hivatalos nyelvhasználat és a tájékoztatás területével kell foglalkoznia. Ennek tükrében az MNT Közigazgatási Hivatala tervezi-e, hogy a magyarországi nemzeti jogvédő szolgálat most kiépülő Kárpát-medencei hálózatára rákapcsolódva hozzájáruljon a délvidéki magyar egyénekkel, csoportokkal és szervezetekkel történő jogsértések hatékony kivizsgálásához és orvoslásához.” Második kérdésében László arra volt kíváncsi, hogy készül-e, illetve készült-e elemzés az MNT beiskolázási programjának folyamatáról és eredményéről.

Rácz Szabó László másodszorra is kimutatást kért arról, hogy az MNT társalapította középiskolák végzős magyar osztályai milyen eredménnyel fejezték a 2012/13-as tanévet, valamint milyen eredményt értek el az anyanyelv tantárgyból. Rácz Szabó azzal kapcsolatban is részletes kimutatást kér a Közigazgatási Hivataltól, hogy az érintett vajdasági községekben, illetve városokban a magyar nyelv vonatkozásában milyen mértékben tartják be a hivatalos nyelvhasználattal kapcsolatos előírásokat, valamint érvényesül-e a részarányos foglalkoztatottság elve.

A képviselői kérdéseket követően Vass Tibor javasolta, hogy az elkövetkezendőkben a képviselők felszólalásának időtartamára vonatkozó ülésvezetési záradéknak a képviselői kérdések időtartamára is vonatkoznia kellene, dr. Sarnyai Zoltán pedig megjegyezte, hogy némelyik képviselői kérdés nem is kérdés, sokkal inkább az adott képviselő személyes véleményének, nézeteinek a taglalásáról van szó.