2024. április 27., szombat

Gyermekek és igényeik a középpontban

Ünnepélyes játszótéravató a Topolyai Napok keretében – Hat topolyai helyszínen létesült játszótér

A topolyai önkormányzat az idei költségvetési évben több mint tízmillió dináros keretösszeget különített el játszóterek kialakítására Topolya hat lokációján. A Vuk Karadžić és a Heroj Pinki utcák melletti téren létesült játszótéren a Topolyai Napok rendezvénysorozat keretében avatták fel hivatalosan a város legnagyobb kiterjedésű és legkomplexebb felszerelésű köztéri játszóterét öt társával egyetemben.

A város területén a helyi közösség Gorica épülete tőszomszédságában, vagyis a Vuk Karadžić és a Heroj Pinki utcák melletti téren, a Kálváriánál lévő Epresben, a Balkánnál, a Szkadári utcában, a Széles és a Szép utca találkozásánál, továbbá az egészségház központi épülete mellett, vagyis az Ifjúság utca végén és a Joó Lajos utca sarkán létesültek gyerekbirodalmak.
Kókai Mernyák Melindának, Topolya polgármesterének sikerült betartania azt az ígéretét, amelyet egy évvel ezelőtt tett a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény Goricai épületébe járó óvodásainak és nevelőiknek: nekik is biztosít a topolyai önkormányzat játszóteret, lehetőséget a szabadban való tartalmas időtöltésre. Mostanáig Topolya községben egyetlen olyan óvodaépület volt, amely nem rendelkezett sem klasszikus értelemben vett udvarral, sem játszótérrel, a topolyai Gorica épületében működtetett részleg.

A helyzet kedvezően alakult – jelentette be a minapi avatóünnepségen maga a polgármester, az önkormányzatnak sikerült betartania ígéretét. A hat játszótér közül a Vuk Karadžić és a Heroj Pinki utcák melletti téren létesült játszótéri környezet a legnagyobb kiterjedésű és a legkomplexebb felszerelésű. Várhatóan a leglátogatottabb is lesz, hiszen a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény Goricai munkaegységébe a 2013/2014-es tanévben hetvenhét óvodás jár. A játszótér kivitelezési munkálataival párhuzamosan az épülethez, amelyben óvodai tagozatok is működnek, a Vuk Karadžić mellékutca felől új feljárót is építettek ki.

A hétvégi avatóünnepségen két óvodás: Stefan Rašeta és Sintija Sivčević köszönete jeléül Topolya első emberének és a megjelenteknek elszavalta az alkalomból Sovilj Adriana óvónő által írt költeményt. Az eseményen megtudtuk: a Gorica épülete tőszomszédságában lévő játszótérnél már befejezték a térfigyelő biztonsági kamerák felszerelését, a többi öt helyszínen is folyamatban van ezek kihelyezése, beüzemeltetése. Jövőbeli tervek között szerepel, hogy a gyermekek számára kihelyezett rekvizitumok mellé a játszótér területén a szülők rekreációját elősegítő kondirészleget alakítsanak ki.

Az ünnepélyes avatóünnepséget a topolyai helyi közösség képviseletében Predrag Lalović, a topolyai helyi közösség tanácsának elnöke és Mánity István, a topolyai helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke is megtisztelte jelenlétével. A Gorica épülete melletti játszótérnél a napokban egy facsemetét ültettek. A gesztus üzenetértékű, jelentését Kókai Mernyák Melinda ismertette:

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek egészséges környezetben fejlődjenek, ott is töltsék idejüket. A köztéri játszóterek létrehozása mellett gondoskodni kívántunk a zöldebb környezet biztosításáról is, a fásításról. Úgy döntöttünk, a jövőben minden topolyai újszülött kap egy facsemetét, amelyet arra a játszótérre telepítünk, amelyik legközelebb esik lakóhelyéhez. A Topolyai Napok rendezvénysorozat ideje alatt immár földbe kerülhetett az első facsemete is, éppen ezen a játszótéren. A facsemeték mellé várhatóan a gyermekek nevét feltüntető táblácskák is kerülnek majd, amely gesztus is segítheti, hogy a gyerekek még inkább magukénak érezhessék a játszóterüket – fogalmazott a polgármester.