2024. április 27., szombat
38. KOSÁRLABDA-EB, SZLOVÉNIA

Jó lett

Ivković serege a letteknek köszönhetően két győzelmet visz magával a második szakaszba

Amikor vasárnap este véget ért a Litvánia–Montenegró mérkőzés, világossá vált, hogy a szlovéniai kosárlabda-Eb-n Szerbia ott lesz a második szakaszban. Mivel hétfő délután Lettország 76:66-ra nyert Macedónia ellen, így Szerbiának két győzelem van a tarsolyában a második szakasz kezdetén. Ebből a csoportból a letteken és a szerbeken kívül a litvánok jutottak tovább.

Az utolsó forduló előtt már hét válogatott biztosította helyét a második szakaszban, Szerbiával együtt Franciaország, Spanyolország, Szlovénia, Olaszország, Görögország és Finnország is. A finneket kivéve nincs meglepetés, de hasonló még történhetett, hisz valószínű továbbjutó Ukrajna, és a 12-ben helyet szoríthat magának Nagy-Britannia és Csehország is.

Az A csoportban maradt a legtöbb talány, és a brit–ukrán (68:87), német–izraeli és francia–belga mérkőzés is befolyásolhatta még a sorrendet, a C csoportban a horvát–cseh döntött a továbbjutásról, egyedül a D csoportban már nem volt tét, hisz feldobás előtt is már ismert volt a második szakaszba jutó trió. Szerbia a második szakaszban az A csoportból továbbjutó három válogatottal méri majd össze erejét.

A vasárnap esti négy mérkőzés közül kettő csak hosszabbítás után dőlt el, a másik kettőn pedig már kiesett válogatottak arattak vigaszsikert. Egyformán első és a továbbjutást illetően értéktelen győzelmét íratta be az izraeli és a török válogatott, ami biztosan kiejtette a svédeket és valószínűleg a belgákat is. Horvátország pontokat rabolt a vendéglátóktól, akik így az utolsó körben a cseheknek szurkoltak, hogy, mint a szerbek is, négy ponttal kerüljenek a második körbe. Litvánia Montenegróval vívott váratlanul kemény csatát, amely végig tartani tudta a szoros eredményt, majd Rice triplájával a ráadást is kiharcolta. A túlórázásban azonban a baltiak már nem hibáztak, így a rajt előtt még magas helyezésre taksált Montenegró számára az este véget ért az Eb.