2024. április 26., péntek
US OPEN

Egy lépésre a hétfői álomdöntőtől

Đoković a 45 önhiba ellenére könnyen nyert Juzsnyij ellen – Wawrinka meglepte a címvédő Murray-t

Az este a női egyes, ma pedig a férfi egyes elődöntője szerepelt a US Open műsorán. Ha tehát nem történik újabb vaskos meglepetés, mindkét mezőnyben a két ténylegesen legjobb vívhatja a serlegmeccset, a nőknél vasárnap Serena Wiliams és Viktorija Azarenka, a férfiaknál pedig hétfőn Novak Đoković és Rafael Nadal mérkőzhet meg az idény utolsó nagy tornájának trófeájáért.

Wawrinka lesöpörte a pályáról a címvédőt (Fotó. Beta/AP)

Wawrinka lesöpörte a pályáról a címvédőt (Fotó. Beta/AP)

Attól, hogy a fenti forgatókönyv beteljesüljön, mind a négy híresség még egy nagy lépésre jár. Serenának a csöppet sem naiv kínai Na Lit, Azarenkának a második sportolói ifjúságát élő olasz Flavia Pennettát kellett legyőzni, Novak a svájci Stanislas Wawrinkával, Nadal pedig a francia Richard Gasquet-vel mérkőzik.

Đoković könnyen nyert a múlt éjjel az orosz Mihail Juzsnyij ellen. Elveszítette ugyan idei első New York-i játszmáját, és szokatlanul sok, 45 önhibát vétett, de a győzelme még így sem volt kérdéses egyetlen másodpercre sem, ezt mutatja az az adat is, hogy Novak a 12 breakesély közül hetet nyerésre is váltott. Az előző kör szinte hibátlan játéka után egy kicsit mérsékeltebb teljesítményt mutatott a világelső, aki marad is a ranglista élén, ha ma legyőzi Wawrinkát. A svájci volt az előző nap hőse, hisz tőle szokatlan higgadtsággal viaskodott a címvédő skót Andy Murray-vel. Pompásan adogatott, ő diktálta az iramot, a skótot védekezésre szorította, aki így egyetlen esélyt sem harcolt ki, hogy elnyerje a svájci adogatását. Murray-vel pályafutása során csak másodízben történt meg GS-meccsen, hogy nem volt egyetlen breaklabdája sem. Az első ilyen eset 2008-ban történt Wimbledonban, amikor Nadallal játszott. Murray továbbá 2004 óta az első teniszező lett, aki címvédőként a US Openen nem jutott az elődöntőbe. New Yorkban akkor Andy Roddick bukott el korán a svéd Joachim Johansson ellen. Wawrinka negyedszer jutott a nagy tornák negyeddöntőjébe, és először lett elődöntős. Az idén már hétszer nyert a legjobb tíz tagja ellen, viszont még nem győzte le az aktuális világelsőt, amire ma lehet esélye. A hagyomány persze Đoković mellett szól, hisz 14 eddigi meccsükből a szerb 12-n diadalmaskodott. Ennek ellenére nagy csata várható, esetleg olyan, mint a januári melbourne-i, amikor a nyolcaddöntőben Novak 12:10-re nyerte meg a drámai csata ötödik játszmáját. Novaknak ez lesz az 52. meccse a US Openen, a mérlege pedig 44:7, ami százalékokban kifejezve 86,27. Ennél jobb mérlege 88,67-tel az Australian Openen van. Zsinórban Novak most jutott tizennegyedszer elődöntőbe a nagy tornákon, s ha ma nyer, 12. döntőjében szerepelhet, és megcélozhatja a hetedik serleget. Mint Novak, Rafa is kimondott esélyesnek számít, de lehet, hogy neki is meggyűlik a baja a GS-tornákon szintén először elődöntős Gasquet-vel.

Ötjátszmás női meccseket

Andy Murray: – Állítom, hogy a nők is nagyszerű ötjátszmás meccseket játszhatnának. Elvégre az egyforma díjalap ellenében egyforma meccsek illenének.

Novak Đoković: – Elégedett vagyok. Leadtam egy játszmát, de végig éreztem, hogy a kezemben tartom a meccs fonalát. A következő célom bejutni a döntőbe.

Stanislas Wawrinka: – Az idei legfontosabb meccsem a melbourne-i nyolcaddöntő volt, amelyet öt játszmában veszítettem el Đoković ellen. Hasznos vereség volt, sokat tanultam belőle.