2024. április 27., szombat

Mellik is várja a „nyulat”, Dávidháziék célja a bajnoki cím

A férfiaknál kettő, a nőknél három bajnokesélyes csapat van a Szuperligában – Tíz-tíz csapat részvételével kezdődik a szerbiai férfi- és női Szuperliga

Ha a szerbiai labdarúgó-Szuperligát sokan villamosligának csúfolják, mivel ha az ember Belgrádban felül a kettes villamosra, akkor a 16 csapatból 6-hoz el tud jutni, akkor a női asztalitenisz-Szuperliga nyugodtan lehetne SPENS-liga, hiszen a tíz csapatból négy újvidéki, s ezek közül három (Vojvodina, Novi Sad, Panonija) az újvidéki Sport- és Üzletközpont első emeleti termében játssza a mérkőzéseit, csak a Radničkinak van saját terme.

De mondhatnánk nyugodtan, hogy ez még semmi, hiszen a bajnoki címre pályázó Novi Sadnak és Radničkinak, sőt a Panonijának egyetlenegy saját nevelésű játékosa sincs. A bajnoki címre pályázó együttesek közül mindkét helyen a topolyaiakban bíznak, hiszen az előbbi megőrizte a tavalyi ezüstérmes csapatból Fenyvesi Anna Zsófiát és Truzsinszki Viktóriát, valamint szerződtette a fiatal Anđelija Ratićot (Versec) és Aleksandra Savićot (Vojvodina). Ez már így egy nagyon ütőképes csapat, amely sok borsot törhet a címvédő Zenta orra alá (is), hiszen, ha eljutnak három győzelemig, akkor a párosok küzdelmében nagy előnnyel indulnak, mivel a Fenyvesi/Truzsinszki kettős a szerbiai és a nemzetközi porondon az elmúlt években folyamatosan bizonyította, remek párost alkotnak. A Radnički, amely tavaly megnyerte az I. ligát, Mijatov Dávidházi Zita és Barna Blanka mellé leigazolta Aleksandra Radonjićot (Vojvodina) és Anelija Lupulescut (Novi Sad), s egy ilyen csapattal egyértelműen a bajnoki cím begyűjtése a cél.

– Egyértelműen az első hely megszerzése a célunk, ezzel a csapattal nem is lehet más – mondta a Nagybecskereken élő Mijatov Dávidházi, aki a csapat segédedzője lesz. – A Novi Sad ellen bízok a győzelemben, a Zenta ellen pedig tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz, ha nyerni akarunk, fel kell kötni a nadrágot. Azonban egyelőre még korai jósolni, majd az alapszakasz során kiderül, kinek hogy sikerült a felkészülés, ki mire képes a másik ellen. A rájátszásig kikristályosodik a kép, s akkor már lehet majd tudni, reális volt-e a célkitűzésünk, hogy megnyerjük a bajnokságot. Radonjić és Lupulescu még fiatalok, s szerintem a fontos meccseken jól jön majd a Barna Blanka és az általam képviselt rutin. Csakúgy, mint a korábbi években, az idén is nagy szerepe lesz a pszichikai résznek, mivel a fiatal játékosok edzésben vannak, nagyjából egyforma szinten játszanak, így biztos, hogy a fontos pontok, játszmák sorsát a lélekjelenlét dönti majd el.

A Zenta háza táján nincs új a nap alatt: a bajnoki címet nyerő csapatot sikerült együtt tartani (Gyurcsik Aliz, Makszuti Anetta, Mirković Brigitta, Ivana Vejnović), s hozzájuk csatlakozott Ágoston Tamara. Az előző tizenegy évben a Zenta tízszer nyerte meg a Szuperligát, s mikor szorult a hurok, Mellik Zoltán, a csapat edzője mindig mert egy merészet húzni, s a kalapból előhúzta a „nyulat”: így került a csapatba a Vojvodina elleni bajnoki döntőben az akkor még csak 15 éves Fehér Gabriella, majd évekkel később, szintén az újvidéki csapat elleni elődöntőben a 14 és fél éves Makszuti Anetta.

– Két játékosból lehet nyúl, az egyik Vejnović, aki tavaly végigjátszotta az alapszakaszt, a másik pedig Ágoston, aki a Topolyában szerepelt. Örülnék, ha a rájátszás során bármelyiküket elő tudnám húzni a kalapból, úgy, mint tettem azt annak idején, de jelen pillanatban még fejlődniük kell, hogy ez bekövetkezzen. Hazardírozni nem fogok, hiszen Fehér és Makszuti sem véletlenül kerültek akkor a mély vízbe, de nagyon örülnék, ha a fiatalok tehermentesítenék Mirkovićot. Az idei bajnokság érdekes lesz, hiszen korábban mindig két csapat harcolt a bajnoki címért, most a Radnički és a Novi Sad is bajnokesélyes, mi pedig majd igyekszünk megvédeni címünket. Egyforma erősségű csapatokról van szó, az alapszakasz során körbeverések is elképzelhetők. Makszuti tavaly is jól játszott, s ha Gyurcsik, aki Újvidéken folytatja tanulmányait, a székvárosi edzéseken megőrzi a mostani formáját, akkor jó eséllyel indulunk a bajnokságban – nyilatkozta Mellik.

Középhelyezésre számíthat a klub fennállásának 50. évfordulóját szeptember 20-án ünneplő Csóka, valamint a Crvena zvezda, a Versec és a Panonija, a kiesés elleni harcot pedig az idén a törökkanizsai Obilićnek, a Topolyának és az újvidéki Vojvodinának kell majd megvívnia.

Nagy Némedi: A Banatban biztosított a fejlődésem

A férfiaknál valamivel tisztább a kép, ami a bajnoki címre esélyes csapatokat illeti: a címvédő Banat, habár Marko Petkov nélkül maradt, de helyére szerződtette a legutóbbi U21-es Balkán-bajnokságon két ezüst- és két bronzérmet szerző Nagy Némedi Valentint (Obilić). A tavalyi kiírás harmadik helyezettje, a Požarevac (Dragan Klajić, Branislav Đan) a zentai Vladimir Radonjićtyal (Vojvodina) erősödött, így reális esélyekkel pályázik a nagybecskereki együttes megszorongatására. Az, hogy a két csapat milyen játékerőt képvisel, már tegnap este kiderült, ugyanis az első forduló előre hozott mérkőzésén egymás ellen álltak asztalhoz, mivel a bánáti együttes szombaton és vasárnap az ETTU-kupa 6. csoportjában szerepel, amelynek mérkőzéseit Nagybecskereken rendezik meg.

– Nagyon szerettem Törökkanizsán, elégedett is voltam, de váltanom kellett a fejlődésem miatt – mondta a nyár óta Nagybecskereken élő Nagy Némedi, aki hozzátette, a bánáti városban kiváló edzőpartnerei vannak, s annak is örül, hogy Boris Vukelić, a Banat edzőjének és a szerbiai férfiválogatott szövetségi kapitányának a keze alatt készül. – A felkészülésünk jól sikerült, én a saját játékommal elégedett vagyok, s a Balkán-bajnokságon mutatott eredmények is ezt mutatják, hiszen a tornán összesen csak két mérkőzést veszítettem. Az ETTU-kupában a célunk a továbbjutás, s szerintem ez saját közönségünk előtt teljesíthető feladat.

A Kikindát elhagyta Pető Zoltán, aki az I. ligás Versecbe igazolt, ahol Lorencio Lupulescuval és Milija Čabrilóval alkot majd egy bombaerős csapatot, így szinte biztos, hogy a versecieknek nem lesz méltó ellenfelük abban a ligában, ahol a Temerin (Mellik Viktor, Fehér Roland, Nagyidai Zoltán, Pető Imre) és az adai Mlinprodukt (Cservik Krisztián, Kuzma Balázs, Stefan Komlušan, Mészáros Hunor) is szerepel.

A törökkanizsai Obilićet Nagy Némedin kívül elhagyta Halász Krisztián is, aki a szabadkai Spartacusba igazolt, amely így Stefan Kostadinovićtyal és Takarics Róberttel s egy kis szerencsével akár a rájátszásért folyó harcba is beleszólhat. Halászon kívül Karvák Attila is eligazolt Törökkanizsáról: ő a nagybecskereki Stenesben játszik majd. Az Obilić így az első számú kiesőjelölt lett, a másikat a Stenes, Topličanin, Vojvodina trió között kell keresni.

Az 1. forduló párosítása

Férfiak: Topličanin–Partizan, Spartacus–Obilić (Szabadka, szombat, 18 óra), C. zvezda–Stenes, a Požarevac–Banat találkozót tegnap játszották, Vojvodina–Kikinda (Újvidék, szombat, 14 óra).

Nők: Topolya–Panonija (szombat, 17 óra), Versec–Obilić (szombat, 15 óra), C. zvezda–Radnički, Csóka–Zenta (szombat, 17 óra), Vojvodina–Novi Sad (Újvidék, szombat, 17 óra).

A férfi-Szuperliga csapatai

Banat (Nagybecskerek): Uroš Gordić, Ilija Majstorović, Boris Mihailović, Nagy Némedi Valentin

Crvena zvezda (Belgrád): Miloš Savić, Luka Marković, Fišer Robert, Ljubomir Pavasović

Kikinda: Branko Anušić, Ivor Katić, Stefan Novaković, Žarko Đurđev, Strahinja Mršić

Obilić (Törökkanizsa): Nagynémedi Gábor, Nemanja és Stevica Mendergiš, Dragan Božanin, Dušan Đukić, Pavle Bungin, Miljan Božanin, Marko és Stevan Vukmirović, Dušan Belančić

Partizan (Belgrád): Aleksandar Karakašević, Željko Mašović, Nenad Đukić, Goran Kocić, Milorad Glišić, Miloš Đerman, Nikola Marinković, Luka Jovičić

Požarevac: Dragan Klajić, Branislav Đan, Vladimir Radonjić, Đorđe és Srđan Stević.

Spartacus (Szabadka): Stefan Kostadinović, Halász Krisztián, Takarics Róbert, Branko és Mirko Gavrilović, Aleksandar Čokić, Havedič David és Dario, Denis Sinanović

Stenes (Nagybecskerek): Slobodan Lugonja, Vladimir Smiljić, Marko Popović, Karvák Attila.

Topličanin (Prokuplje): Krisztijan Sztanojkovszki, Nikola Strugarević, Miloš Milivojević

Vojvodina (Újvidék): Gyuris Emil, Marko Čelebić, Nikola Grbić, Miodrag Čović, Denis Gruber

A női Szuperliga csapatai

Crvena zvezda (Belgrád): Suzana Vasiljević, Miona Gajić, Ana Aleksandrić

Csóka: Kormányos Kitti, Kormányos Zsanett, Sanja Bečejski, Katarina Golić, Halász Ella

Novi Sad (Újvidék): Fenyvesi Anna Zsófia, Truzsinszki Viktória, Aleksandra Savić, Anđelija Ratić, Radoslava Cicmil

Obilić (Törökkanizsa): Suzana és Milica Mendergiš, Dragana és Branislava Vignjević, Brankica Jakši, Biljana Golić, Marija Sujić

Panonija (Újvidék): Kristina és Jadranka Tot, Tóth Éva, Slađana Krsmanović

Radnički (Újvidék): Mijatov Dávidházi Zita, Barna Blanka, Aleksandra Radonjić, Anelija Lupulescu, Jovana Šćepanović

Topolya: Huszka Tímea, Bencsik Elvira, Brindza Ágnes, Márkus Katalin, Holló Eleonóra, Matuska Enikő, Pestyik Nikoletta, Sütő Csilla

Versec: Una Radak, Bojana Pejčić, Tijana Jokić, Dani Rebeka

Vojvodina (Újvidék): Hajnal Dorottya, Gordana Zečević, Nikolina Mijin, Emilija Tiragić, Dimanić Stanislava

Zenta: Mirković Brigitta, Makszuti Anetta, Gyurcsik Aliz, Ivana Vejnović, Ágoston Tamara