2024. április 27., szombat

Jeruzsálem csalódott...

Jeruzsálemben csalódást keltett, hogy Barack Obama amerikai elnök a kongresszus felhatalmazását kérte a Szíria elleni katonai fellépéshez. Benjámin Netanjahu miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Izrael felkészült minden lehetséges forgatókönyvre.

Az izraeli kormány vasárnapi ülését megnyitva Netanjahu azt hangoztatta, hogy országa nyugodt és bízik önmagában. „Izrael ellenségeinek jó okuk van arra, hogy ne tegyék próbára erejét” – tette hozzá a miniszterelnök, aki konkrétan nem utalt az előző napi amerikai elnöki döntésre.

Netanjahu a katonai rádió értesülése szerint állítólag megtiltotta minisztereinek, hogy nyilatkozzanak Szíriai ügyében. Uri Ariel, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt lakásügyi minisztere mégis kijelentette, hogy „Teheránban pezsgőt bontottak” Obama szombat esti bejelentése után. Izraelben elsősorban az iráni atomprogram miatt látják aggasztónak az amerikai katonai csapás elhalasztását, esetleg elmaradását. Obama döntése ugyanis Jeruzsálemből nézve megkérdőjelezi az Irán ügyében tett amerikai ígéretek komolyságát is.

...és a szíriai ellenzék is

A szíriai ellenzék is csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Obama a kongresszus felhatalmazását kéri a szíriai kormányerők ellen tervezett katonai csapáshoz. Szamír Nasar, a Szíriai Nemzeti Koalíció egyik vezetője az AFP francia hírügynökségnek vasárnap nyilatkozva elmondta: „Azonnali és határozott csapással számoltunk (...), de úgy gondoljuk, hogy a kongresszus jóváhagyja a katonai beavatkozást”.

Nasar ugyanakkor üdvözölte azt, hogy Obama elnök a katonai beavatkozás mellett tette le a voksát, bár a csapásmérést „kilenc nappal elhalasztotta”.