2024. április 27., szombat

Serkenteni kell a börtönmunkát

Nagykorúvá vált a zombori börtön-alkotótábor

Az Elan elnevezésű festőtábort tizennyolc évvel ezelőtt alapította meg Petar Trbojević, a zombori büntetés-végrehajtási intézet akkori igazgatója. Az alkotótáborban máig mintegy ezer festmény, rajz és szobor született, amelyekből minden évben gazdag válogatást nézhet meg szabadtéri kiállításon a közönség.

Az idei festőtábort, akár a korábbiakat, a Bácskai Nagycsatorna partján, a börtön gazdasági részlegén rendezték meg az ország legkülönfélébb helyeiről érkezett harminc akadémiai festő részvételével, akikhez tíz büntető-, illetve javítóintézetből tizennégy elítélt is csatlakozott.

– A bűnelkövetők nem kötelezően elvetemült személyek, ezért a börtönben igyekszünk hasonló körülményeket teremteni számukra, mint amilyeneket szabadon élvezhettek. Igyekszünk kialakítani szokásaikat az ébredéstől a munkán keresztül a szabadidő szervezett eltöltéséig. Feltárjuk adottságaikat, tehetségüket, képességeiket, és lehetővé tesszük számukra azok hobbiszintű fejlesztését. A fogvatartottakat bekapcsoljuk termelőprogramjainkba, munkájukért bért kapnak, amiért megvehetik, amire szükségük van, így igyekszünk segíteni családjaikon – mondta el Aleksandar Hinić, a zombori büntetés-végrehajtási intézet igazgatója.

Ezzel kapcsolatosan nyilatkozta az alkotótábort meglátogató Nikola Selaković igazságügyi miniszter, hogy Szerbia börtöneiben sokkal többet lehetne termelni a jelenleginél, hiszen a börtönökben a legolcsóbb a munkaerő.

– Ezt az államnak is ösztönöznie kell, mint például Németországban, ahol adókedvezmény jár a börtönben előállított termékek után. Ennek érdekében javaslatot teszek a pénzügyminisztériumnak, hogy gondolja át a börtönöknek nyújtható áfaengedmény és egyéb kedvezmények lehetőségét – fogalmazott Selaković.

Az Elan művésztelepen alkotó fogvatartottak több műfajban is jeleskedtek, a hagyományos festői eljárásokon kívül láthattunk fametszetet, sprayfestést… Az egyik elítélt – okleveles villamosmérnök – a londoni Tower híd makettjét készítette el, és rövid előadást tartott az újságíróknak a híd építéséről, történelmi szerepéről és díszítőelemeinek szimbolikájáról.