2024. április 27., szombat

Hang, mozdulat, érzés

Avagy a kerámiától a dzsesszig
Miša Blam gyűjteményében plakátok, reklámpólók, hangszerek, lemezek, könyvek, folyóiratok, fényképek, kották, személyes tárgyak találhatók

Miša Blam gyűjteményében plakátok, reklámpólók, hangszerek, lemezek, könyvek, folyóiratok, fényképek, kották, személyes tárgyak találhatók

Elszaporodni látszanak az olyan kulturális rendezvények, amelyek több művészeti területet kapcsolnak össze, a zene, az irodalom, a színház, a képzőművészet iránt érdeklődőket egyaránt meg kívánják szólítani. Ha jó szemű és találékony a szelektor, olyan anyagokat, produkciókat társít, amelyek egymás hatását kiegészítve illeszkednek a koncepcióba. Az idei niši nemzetközi dzsesszfesztivál kísérőrendezvényei pompásan megfeleltek a fentebb kifejtett kívánalomnak.

= A jazzrelikviák között a Kanizsai Jazzfesztivál 2001-es plakátja is helyet kapott

Bár a dzsesszfesztivál főszereplője maga a zene, az óriási vagy piciny színpadokon muzsikáló világhírű vagy kevésbé ismert előadók, a Nišbe látogatók közül idén azok sem panaszkodhattak, akiket egy-egy színvonalas irodalmi est, előadás, képzőművészeti, iparművészeti kiállítás is érdekel. A vár alternatív, forgalmas helyszínein efféle csemegékre is lehetett lelni.

A galéria és ajándékbolt mellett esténként élő szobrok performance-át lehetett megcsodálni, az aranyszínbe öltözött zenész és a tenger leánya különösen sok bámészkodó figyelmét kötötte le. Ők ketten a fesztivál arcaivá is váltak, sajtótájékoztatókon is szívesen pózoltak az éppen nyilatkozó vendégek mellett.

Világzeneifolyóirat-bemutató és könyvbemutató is szerepelt a kínálatban. Legizgalmasabb kiadványnak a Donald Clarke tollából, a belgrádi Utopija kiadó gondozásában szerb nyelven is megjelent kötet bizonyult, amely a blues hányatott sorsú, fekete bőrű királynőjének, Billie Holidaynek az életét, munkásságát mutatja be, egyben emléket állítva az ikonikus „tragikus fekete asszonynak”.

A város iparművészei és kézművesei is képviseltették magukat a fesztiválon, ki-ki saját stílusában alkotva különféle használati és ajándéktárgyat állított ki. A kézi készítésű alkalmi ruhák, kiegészítők, kendők, táskák, ékszerek, apró csecsebecsék, reklámszatyrok egy ízlésesen berendezett pavilonban kaptak helyet, így a járókelők műanyag tucatbóvli helyett valóban helybéli iparművészeti alkotásokat vásárolhattak, amelyek ötletes szuvenírként kelendőnek is bizonyultak.

Lana Rakanović Rózsák című kerámiaszobrai

Lana Rakanović Rózsák című kerámiaszobrai

A várbéli Pavilon Galériában az Aranđelovaci Nemzeti Múzeum kerámiatárlata vendégeskedett. A Hang, mozdulat, érzés témára készített alkotások zömében a párkapcsolatok, az egyedüllét, az elmagányosodás, a zenéhez való kötődés tematikáját járták körül, az alkalmazott technikák változatossága a kortárs keramikusok útkeresési, önkifejezési törekvését tükrözte.

A Szalon 77 nevű, gyönyörűen restaurált várépületben a fesztivál idejére dzsesszrelikviák kerültek közszemlére. Mihailo Miša Blam, az ország egyik legismertebb dzsesszbőgőse, zeneszerző, tanár a szerbiai dzsesszel kapcsolatos saját gyűjtésű tárgyait állította ki. Nem titkolt célja mindezzel, hogy felhívja a közvélemény és a szakma figyelmét annak fontosságára, hogy a Szerbiában lassan egy évszázados hagyományokkal bíró, gazdag dzsesszélethez kapcsolódó tárgyi emlékek, lemezek, plakátok, kották, folyóiratok, könyvek, hangszerek, hangfelvételek végre rendszerezve archívumba kerülhessenek. A híres zenész egy dzsesszmúzeum alapítását szorgalmazza, amelynek, véleménye szerint, műhelymunka- és koncertszervezési, valamint kiadói tevékenységet is fel kellene vállalnia. Ezáltal európai szintű példát mutathatna ez az ország – vélekedik a kiállításhoz készített ajánlójában Miša Blam.