2024. március 28., csütörtök

Tilalmakkal az alkoholizmus ellen

Đilas korlátozná a kiskorúak kimenőjének idejét – A szülők egyesülete szerint eredményre vezethet a szigorítás

Dragan Đilas, Belgrád polgármestere úgy véli, meg kellene tiltani, hogy 23 óra után a tizennyolc évnél fiatalabb személyek szülői kíséret nélkül olyan vendéglátó-ipari egységekbe is belépjenek, ahol alkoholt is felszolgálnak. A javaslat célja, hogy rámutassanak a fiatalok körében jelen lévő alkoholizmusra. Đilas a törvényjavaslatát elküldte a kereskedelmi minisztériumnak is, ott azonban azt állítják, hogy semmilyen kezdeményezés nem érkezett hozzájuk, amit jelenleg kommentálni sem szeretnének.

A belgrádi polgármester a fogyasztóvédelmi törvény megváltoztatását szeretné elérni,  szerinte szakértők, azaz pedagógusok, pszichológusok és a rendőrség embereinek bevonásával kellene a javaslat részleteit kidolgozni, s közösen meghatározni, hogy a korlátozás 23 vagy 24 órától legyen érvényben, hogy a kávézókra is vonatkozzon vagy csak az éjszakai klubokra, illetve hogy a korhatár 17 vagy 18 év legyen. Amennyiben a törvény módosítására tett javaslatot elfogadják, akkor, ha a vendéglátósok úgy ítélik meg, hogy az illető még nem töltötte be a tizennyolcadik életévét, nem kötelesek őt beengedni az objektumba személyi igazolvány nélkül, sem kiszolgálni, amíg nem nyernek betekintést az illető személyi igazolványába, hajtási engedélyébe vagy útlevelébe, habár nincs joguk senkit sem igazoltatni.

Mindazonáltal a fiatalok körében ellenállást váltott ki a polgármester ötlete, és arra mutattak rá, hogy 22 óra előtt nincs hová menniük szórakozni, viszont a szüleik tudják, hogy hol vannak, és mikor mennek haza. Este tíz-tizenegy óra körül indulnak neki az éjszakának, mert korábban a klubok még nem dolgoznak.

Bojana Selaković, a Roditelji Egyesületből viszont úgy vélekedett, egy ilyen módosítás hozhat pozitív eredményeket.

– A szülők szemszögéből egy ilyen kezdeményezés hosszú távon megváltoztathat bizonyos szokásokat, főleg ha tekintetbe vesszük, hogy ez szabály lenne. Ha mindenki támogatja a javaslatot, mindenképpen eredményeket hozhat – mondta Bojana Selaković.

Modest Dulić, Szabadka polgármestere is támogatta Đilas kezdeményezését. Mint az ezzel kapcsolatban kiadott közleményében kiemelte, ilyen módon szeretnék felhívni a figyelmet a problémára, mellyel nemcsak a polgárok, hanem a kamasz gyermekek szülei is tisztában vannak.

– Egy ilyen korlátozás bevezetése nagymértékben csökkentené az alkoholizmus problémáját a fiatalok körében. Annak ellenére, hogy hazánkban tilos kiskorúaknak alkoholos italt eladni, tisztában vagyunk vele, hogy egyes vendéglátósok ezt a tilalmat nem tartják teljes mértékben tiszteletben. Úgy véljük, szükséges a fogyasztóvédelmi törvény módosítása és a 18 éven aluli személyeknek korlátozni az olyan vendéglátó-ipari objektumokban való tartózkodását, ahol alkoholt is felszolgálnak. A kezdeményezés támogatásával hozzájárulunk polgáraink, főleg fiataljaink egészségének és biztonságának megóvásához – áll a közleményben.

Szerbiában jelenleg csupán egy, a szülőknek és nevelőknek szóló javaslat van arról, hogy a biztonság érdekében figyeljenek oda, hogy a kiskorúak 23 óra után ne látogassák a kávézókat. Horvátországban a 16 éven aluliaknak 23 és 5 óra között tilos a szülői kíséret nélküli kimenő, Szlovéniában pedig a fiataloknak egyáltalán nincs alkalmuk a késő esti órákat, éjszakákat a kávézókban tölteni, ugyanis 23 óra után szinte mindegyik vendéglátó-ipari objektum bezár. Amerikában viszont szigorúbb a korhatár, 23 óra után ugyanis a huszonegy éven aluli fiatalok nem mehetnek be a vendéglátó-ipari egységekbe.