2024. április 27., szombat

Vučić Marshall-tervet készítene

Zorana Mihajlović: Ez nem Ivica Dačić kormánya, hanem Szerbiáé

Több hazai és külföldi szakember bevonásával a szerb kormány elkészítheti azt a Marsall-tervhez hasonló programot, amelyet Szerbiának az elkövetkezendő 10 évben végre kellene hajtania – nyilatkozta pénteken Aleksandar Vučić első kormányalelnök, a Szerb Haladó Párt elnöke. A terv fájdalmas pontjaiként a közigazgatási reformot, a közvállalatok átalakítását és a nyugdíjreformot jelölte meg.

– A nyugdíjreform is nehéz lesz. Magasabb lesz a nyugdíjkorhatár, nem engedhetjük meg, hogy egyesek már 35 évesen nyugdíjba menjenek – mondta Vučić.

A terv lehetséges projektumaiként a többi között harminc Duna menti hotel kiépítését, a Bistrica és a bori kohó, a Petrohemija kőolaj-finomító, valamint a Mubadala félvezetőgyárának befejezését említette meg. Hozzátette, hogy a Bosch cég Pećincibe érkezik, hétfőn pedig a Mercedesszel tárgyalnak. Vučić szerint egy, legfeljebb két év múlva a polgárok is megérezhetik majd a gazdaság javulását, és jobban fognak majd élni.

KÜLFÖLDIEK A KORMÁNYBAN

– Az átszervezett kormányban részt vesznek majd külföldön élő szerbek és külföldiek is, méghozzá miniszteri és tanácsadói posztban is – mondta a haladók elnöke, majd hozzátette, hogy tárgyal Dominique Strauss-Kahn volt IMF-vezérrel és osztrák, német, valamint egyesült arab emirátusi szakemberekkel is.

A haladók elnöke szerint az alapkoncepció az, hogy a legjobbak vegyenek részt a szerb kormányban, olyan személyek, akiktől tanulni lehet, és akik segítenek Szerbiának lendületbe kerülni.

– Működőképes rendszert kell létrehoznunk, rendbe kell hoznunk az országot. Meg kell erősítenünk a jogállamiságot, és meg kell teremtenünk a régióban a legjobb befektetési lehetőséget – hangsúlyozta a kormányalelnök.

Hozzátette, hogy megfelelő befektetési környezetet kell biztosítani a nyugat-európai országoknak, valamint Oroszországnak, Kínának és minden befektetni kívánó országnak egyaránt. Az újságírói kérdésre, hogy mit tanácsolt Lazar Krstićnak, amikor felajánlotta neki a pénzügyminisztérium vezetését, Vučić azt válaszolta: annyit mondott neki, hogy sok problémával fog szembesülni.

– Sokkal rosszabb lesz, mint gondolja. A siker pillanatai rövidek, utána pedig csak kritika érkezik, Szerbiában ugyanis mindenki úgy mutatja ki erejét, hogy a másikat támadja – mondta az SZHP elnöke.

A KORMÁNY NEM DAČIĆÉ

Azzal kapcsolatban, hogy a belügyminisztériumot az utóbbi időszakban botrányok rázták meg, valamint hogy Ivica Dačić kormányfő nem kíván megválni belügyminiszteri posztjától, Vučić annyit mondott, hogy lemondása a védelmi minisztérium éléről személyes példa volt, de senkit sem kényszerít semmire.

– Senkire sem fogok nyomást gyakorolni. Ki akarom tűzni a célokat, hogy mielőbb hozzáfoghassunk azok megvalósításához. Ha sikeresen teljesítjük, kitűnő, ha nem, akkor megbukott a kormány. A szerb kormány nem az én kormányom, és nem is Dačićé – szögezte le a kormányalelnök.

Zorana Mihajlović, az SZHP alelnöke is ezekkel a szavakkal reagált a Szerbiai Szocialista Párt csütörtöki kijelentésére, miszerint a szerb kormány Ivica Dačić kormánya lenne, mert Tomislav Nikolić államfő a szocialisták elnökét bízta meg annak megalakításával. Kiemelte, hogy az SZHP a jövő héten minden szinten intenzívebbé teszi a kormányátalakításról szóló megbeszéléseket. Mint megjegyezte, kézzelfogható információkat csupán ezután tudnak szolgáltatni.

– Még nem sikerült megegyeznünk a tárcákkal, és a miniszterek személyével kapcsolatban sem – mondta Mihajlović.

Az alelnök nem akart válaszolni a minisztériumokról szóló sajtó spekulációkra, kiemelve, hogy augusztus 26-án és 27-én, amikor a javaslatokat bemutatják a Szerbiai Parlamentben, minden „ismert lesz”.

ÖSSZEESKÜDTEK VUČIĆ ELLEN

Az SZHP alelnöke szerint teljesen nyilvánvaló, hogy egyes politikusok és oligarchák, egyes elemzőkkel együtt összeesküvést szőttek Aleksandar Vučić ellen.

– Ki fizeti ezeket az elemzőket, talán Miroslav Mišković? – kérdezte Mihajlović, nem kívánta azonban elárulni, mely politikai vagy gazdasági elemzőkre gondol.

Hozzátette, hogy mindettől függetlenül az SZHP a jövőben is harcolni fog a korrupció és a szervezett bűnözés ellen, és az a célja a pártnak, hogy azokat, akik utánuk vállalják fel ezt a harcot, soha ne támadhassák meg ilyen személyek.

A NYUGDÍJASOK PARTNEREI AZ SZHP-NAK

A Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja türelmesen várja a kormányátalakítási tárgyalások végkimenetét, jó lenne azonban már tudni, hogy miről is tárgyalnak pontosan – mondta Milan Krkobabić, a SZENYP alelnöke. Hozzátette, hogy pártja megbízható partner a kormányátalakításban, de tudni szeretné, mik a tervek a jelenlegi gazdasági helyzetből történő kilábalásra. A haladók pénzügyminiszter jelöltjével kapcsolatban megjegyezte, hogy biztos van elképzelése arról, hogyan vezesse a tárcáját, és ez minden bizonnyal Aleksandar Vučić elgondolása is egy részben. Az alelnök elutasította a vádakat, hogy embargót vezetnének be a nyugdíjakkal kapcsolatban, majd hozzátette, hogy komolytalan személy az, aki egy éjszaka alatt rosszabbra fordítaná 1,7 millió polgárnak a sorsát.