2024. április 26., péntek

Belső ellenőrzés a belügyminisztériumban

Napokon belül megalakul az eddigi munka értékelésével foglalkozó bizottság

Mindössze néhány nap múlva kezdetét veszi a belügyminisztériumban foglalkoztatott tisztségviselők eddigi munkájának ellenőrzési folyamata – jelentette be Vanja Vukić államtitkár. Egyelőre nem jósolható meg, hogy a belső kontroll mikor ér véget. A munka értékelésével foglalkozó bizottságot a rendőrség igazgatóságának tagjai, a belügyminiszter kabinetjének képviselői és a tárca más szervezeti egységeinek illetékesei képezik majd. Egy szakértői csoportról, nem pedig a megszokott értelemben vett bizottságról van szó – pontosította a terveket Vukić a Danas napilapnak adott nyilatkozatában. Úgy fogalmazott, hogy a csoport a megalakulása után azonnal munkához is lát – erre tehát néhány napon belül sor kerül.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

– Megvizsgálják majd a nagyobb rendőrőrsök munkáját. Ezek között van néhány olyan is, amelyik sokkal nagyobb az átlagos szerbiai rendőrőrsöknél, például a Belgrád területén működő állomások. Miután minden nagyobb rendőrőrsön jártak, és elvégezték a munka ellenőrzését, jelentést tesznek. Egyelőre nem tudom megmondani, mennyi időt vesz majd igénybe ez a folyamat – jelentette ki az államtitkár.

Vukić korábban arról is beszélt, hogy személyesen is ellátogat néhány állomásra, például a Stevan Bjelić által irányított belgrádira, melynek működésével kapcsolatban egy ideje már cikkezik a belgrádi sajtó. Bjelić korrupciógyanús ingatlanügyleteiről, családtagjainak a rendőrségen történő elhelyezéséről és a Milorad Veljovićhez, a rendőrség igazgatójához fűződő ellentétekről szóltak ezek a hírek.

A belső ellenőrzéssel kapcsolatban a szerb rendőrszakszervezet is hallatta hangját. Kifogásolják a felállítandó bizottság összetételét, mondván: az értékelésnek csak akkor lesz értelme, ha abban részt vesznek a nemkormányzati szférának, a szerb parlament biztonsági kérdésekkel foglalkozó bizottságának és a szakszervezetnek a képviselői is. Szerintük ideje lenne felhagyni azzal a gyakorlattal, hogy a törvényszegőket egyszerűen menesztik bizonyos idő elteltével, de sohasem indítják el ellenük az adott eset által megkívánt eljárást.