2024. április 24., szerda

Elbocsátások a JAT Airwaysben

Szolgálati évenként 300 eurót kínálnak az önként távozó foglalkoztatottaknak

A JAT Airways légitársaság igazgatóbizottsága tegnap döntött a vállalatot önként elhagyó foglalkoztatottak szociális programjáról. Velibor Vukašinović, a JAT Airways megbízott igazgatója azt nyilatkozta, hogy a foglalkoztatottaknak szolgálati évenként 300 eurós végkielégítést kínálnak fel, és a szociális program érvényes lesz valamennyi dolgozóra, még azokra is, akiknek mindössze néhány év maradt a nyugdíjbavonulásig.

A cégvezetés állásfoglalása – mondja a megbízott igazgató –, hogy a szociális programot minőségi és nem mennyiségi szempontból végezzék el, tehát nem az a döntő, hogy a létszámot csökkentsék, hanem hogy szakmai szempontból megfelelő szakkáder maradjon a cégben.

A JAT Airways jelenleg 1250 személyt foglalkoztat. A cégvezetés szerint mintegy 300–500 azoknak a száma, akik mellőzhetők a további ügyvezetésben. A leépítés nem vonatkozik mindegyik egységre, ugyanis a 14 repülőgépből álló flottát 170 pilóta irányítja. Ez az arány az érvényben levő szabványok szerint a megterhelhetőség felső határán van.

A JAT Airways légitársaságban meghirdetett szociális programot a szerb kormány döntése értelmében írták ki. Erre a célra a köztársasági költségvetésből mintegy 6,5 millió eurót irányoztak elő.

Mint már írtunk róla, a szerb kormány augusztus 1-jén az Etihat Airways légitársasággal stratégiai partnerségről kötött megállapodást, és ennek értelmében az egyesült arab emírségbeli légitársaság a vállalat tőkéjének 49 százalékát birtokolja, a JAT Airways pedig felveszi majd az Air Serbia nevet.

James Hogan, az Etihad Airways igazgatója úgy nyilatkozott, a szerb légitársaság feletti igazgatást október 1-jén veszik át, és akkorra várható a tíz újonnan vásárolt repülőgép érkezése is. A megállapodás arra is kitért, hogy a szerb kormány és az Etihad Airways légitársaság együttesen 100 millió dollárt fordít a vállalat korszerűsítésére, a cég élére pedig Dane Kondić vezérigazgatót nevezik ki.

A Etihad Airwayst 2003-ban alapították az Egyesült Arab Emírségekben, és jelenleg a leggyorsabban fejlődő légitársaságként tartják számon. Résztulajdonosa az Air Berlin, Virgin Australia, az Aer Lingus és az indiai Jat Airways légitársaságokban.