2024. április 26., péntek

Életrendezés, a lelkiek karbantartása

Az emberek többségében megfogalmazódik az igény a kiegyensúlyozottabb életre – Dr. Magyar Lóránt életrendezési tábora a kishegyesi Kátai-vendégházban

Az utóbbi időben gyakoriak az életmód-táborok. Ezek arról szólnak, hogy hogyan kell élnünk, hogyan táplálkoznunk, hogyan mozognunk, milyen legyen a körülöttünk levő természettel a kapcsolatunk, az életvitelünk, ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, és egészséges életet mondhassunk magunknak. Az életrendezési tábor ezektől igen eltérő, mert azzal foglakozik, hogy hogyan kell megszerveznie az embernek az életét az életmenet, a munka, az egészség és a magánügyek szempontjából. Az embernek ugyanis ahhoz, hogy helyesen éljen meg kell állnia és kielemeznie, rendszereznie mindazt, amit maga mögött hagyott.

Dr. Magyar Lóránt mentálhigiénés szakember mondta mindezt, amikor a kishegyesi Kátai-vendégházban megtartott táborról kérdeztük. Mint a szakember mondta, az ilyen kérdések megválaszolásához rendszerint az a legjobb, ha az ember egy kicsit visszavonul, hogy szembesülve önmagával hozza meg döntéseit.
– Döntéseinknek minden esetben megvan a pozitív és negatív hozadéka. A legfontosabb mégis, hogy bizonyos időközönként az ember megálljon, rendezze gondolatait, bírálja el döntéseit és módosítson rajtuk amennyiben a módjában áll. Ezzel karban tudja tartani lelki egyensúlyát és lelki egészségét is. Az ilyen foglalkozások esetében a célcsoport az érett felnőtt korosztály, azok, akiknek igényük van arra, hogy rendezzék életüket és karban tartsák egészségüket. Szeretném kiemelni, hogy nem beteg emberekről van szó, hiszen ezúttal is többségében olyanok vannak jelen, akik igénylik azt, hogy időnkét rendszerezzék dolgaikat, rendbe tegyék, átértékeljék életüket. Az ilyen esetekben nagyon fontos a személyes kapcsolat, a beszélgetések. Ezért jó, hogy a mostani csoportban csak hatan vannak. Így ki tudunk próbálni számos problémamegoldó technikát és eljuthatunk az igazi önismerethez, hiszen a legfontosabb kiindulópont tudni azt, hogy kik vagyunk és mi a célunk az életben. Most is azok vannak többségben, akiknek nincsenek különösebb lelki gondjaik, csak karban szeretnék tartani lelki egyensúlyukat – hallottuk dr. Magyar Lóránttól.
A szakember évente egy ilyen tábort tart, a másik bibliai beállítású. Ezt legutóbb a horgosi Domus Pacisban tartotta.