2024. április 27., szombat

Újra hatalomváltás Bégaszentgyörgyön

A haladók ellenzékbe szorították a demokratákat – de a szocialistákat is

Ljubinko Petković (DP) lemondása után a bégaszentgyörgyi (Žitište) község új polgármestere Mitar Vučurević (SZHP) lett. A hatalmi koalíciót pedig ezentúl a haladók irányítják. A község alpolgármesterének Lázár Jenőt (VMSZ) választották. A hatalomváltás a községi képviselő-testület szerda éjfélig tartó, fordulatokkal teli, maratoni ülésén történt.

Nem egész két hónap leforgása alatt Bégaszentgyörgyön immár másodszor váltották le a polgármestert. Június végén ugyanis Dušan Milićev (SZSZP) helyére Ljubinko Petković (DP), a bégeszentgyörgyi helyi tanács korábbi elnöke került. Akkor új hatalmi többség alakult, amelyet a DP, az ESZ, a VMSZ, a VSZL, az SZNYEP és az SZHP egy átlépett képviselője alkotott. Ez a tömörülés 18 mandátummal rendelkezett a 31 tagú községi képviselő-testületben. Ellenzékben maradtak az SZSZP, az SZHP, az SZDP és a SZER képviselői, akikhez a VSZL egy tábort cserélt képviselője is csatlakozott.

Július elején együttműködési okiratot írtak alá az SZHP, az SZSZP, a SZER és az SZDP képviselői, azzal a szándékkal, hogy átvegyék a hatalmat ebben a fejletlen, határ menti községben. De ebből az együttműködésből nem lett semmi.

A legújabb hatalmi többséget, az SZHP mellett, a VMSZ és a Napred Žitište mozgalom köré csoportosuló, korábban más pártokban politizáló képviselők alkotják. Az új hatalom 19 mandátummal rendelkezik. A másik oldalon ellenzékben maradtak az SZSZP, a SZER, a DP és az SZDP képviselői, akik egy haladóval és két független képviselővel együtt időnap előtt elhagyták az üléstermet. A két tábor között ugyanis vita támadt akörül, hogy törvényes volt-e Milan Pašić (DP) képviselői mandátumának a megvonása, aki másfél hónappal ezelőtt lett képviselő, miután Ljubinko Petkovićot polgármesterré választották. A szocialisták szerint ez törvénytelen eljárásban történt, ami miatt feljelentéseket tesznek az illetékes szerveknél. Az új hatalmi többség szerint viszont minden a törvényes keretek között zajlott.

A tavalyi választásokon az SZHP négy mandátumot szerzett, képviselőcsoportja azonban az elmúlt hónapokban kilencre gyarapodott.