2024. április 27., szombat

Ésszerűen az aflatoxinbotrányban

A tartományi mezőgazdasági titkárság tevékenységének elmúlt egyéves értékelése

Sikeresen megbirkózott a tartományi kormány az idei árvízzel, jelentős lépéseket tett az öntözőrendszerek és a jégvédelmi hálók kiépítésében, továbbá az idős parasztháztartásoknak járó támogatások tekintetében, valamint tartományi víz- erdőgazdálkodási és mezőgazdasági információk digitalizálásában. A kisebb élelmiszer-ipari üzemek megsegítésében is jól szerepelt – hangzott el Goran Ješić tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár szerdai sajtótájékoztatóján, amelyet a titkárság elmúlt egyéves munkájának értékelése ürügyén hívtak össze.

A titkár ugyanakkor felhívta a figyelmet egyes problémákra, amelyek kivetnivalót hagynak maguk után, és amelyeket a közeljövőben igyekeznek kiküszöbölni. Ilyen például a tartományi kormány és a tartományi önkormányzatok közötti akadozó kommunikáció, amely elsősorban a titkárság által meghirdetett pályázatok nem kellőképpen történő népszerűsítésében merül ki, valamint azokra az eltérő gazdasági tendenciákra mutatott rá, amelyek a tartományi kormány és a köztársasági kormány munkájában tapasztalhatók.

A mezőgazdasági titkár beszámolt arról, hogy az elmúlt évben több mint 220 hektárnyi területen sikerült felállítani a jégvédelmi hálókat, és hogy további 150 hektár befedését tervezik még az idén. Sikeresnek titulálta az idei év árvízvédelmi intézkedéseit – amire 400 millió dinárt különítettek el –, különös tekintettel arra, hogy megbirkóztak az eddig mért legnagyobb vízállással is. Megemlítette a kisüzemek számára nyújtott támogatásokat is, amelyek hozzájárulhatnának a jelenlegi kereskedelmi monopolhelyzet orvoslásához. Sikerként könyvelte el az idős parasztháztartások számára meghirdetett támogatásokat is, melyek révén az elmúlt egy év alatt 5500 háztartásnak összesen 204 millió dinárt ítéltek oda. Megemlítette még, hogy igyekeznek az év végéig befejezni, illetve tökéletesíteni a titkárság hatáskörébe tartozó információk digitalizálását is, amely biztos adatokkal és kimutatásokkal fog szolgálni, mert ahogy a mezőgazdasági titkár értékelte, jelen pillanatban nincs olyan hatékony módszer, amivel teljes pontosságú számadatokat lehetne közölni.

Amikor az önkormányzatokat illető pályázatokra terelődött a szó, a mezőgazdasági titkár megemlítette a helyi közösségekkel megromlott kommunikációt is. Arról beszélt, hogy egyes esetekben azért nem sikerült jelentős lépéseket tenni bizonyos községekben, mert az önkormányzatok megbízottjai nem továbbították a hírt megfelelően az érintettek felé, valamint a beküldött pályázatok közül a hiányosságok miatt mindössze néhány minősülhetett pozitív elbírálásban. Kifejtette azt is, hogy a jövőben a titkárság igyekszik ezeket a problémákat orvosolni, a nagyobb hatékonyság érdekében.

Azokra az újságírói kérdésekre, amelyek a búza árára és felvásárlására vonatkoztak, Ješić nem tudott pontos információkkal szolgálni, megemlítette azonban, hogy a helyzet stabilitása érdekében a Tartományi Árutartalékok is vásárol majd fel a termelőktől, azonban felhívta arra is a figyelmet, hogy mindössze csekély mennyiségről lehet szó, amely lényegében nem lesz hatással az ár alakulására.

Az élelmiszerek termékellenőrzése kérdéskörével kapcsolatosan a mezőgazdasági titkár kiemelte azt, hogy addig nehéz bármiféle eredményt is elérni, amíg kereskedelmi monopolhelyzet uralkodik az országban. Példaként azokat az eseteket említette, amikor a fokozottabb ellenőrzés érdekében azonnali intézkedésekre kényszerült a tartományi kormány. Ilyen az első tejminőség-ellenőrző laboratórium megnyitása az Újvidéki Egyetemen. Ješić szerint, amíg a tartományi kormány igyekezett racionálisan megbirkózni az aflatoxinbotránnyal, addig a köztársasági hatalom inkább reklámkampányban tájékoztatta a lakosságot a tej minőségéről.