2024. április 27., szombat

Irány a görög és a török tengerpart!

A szabadkaiak átlagosan 100 és 300 euró közötti összegért nyaralnak

Javában tart a nyár, és hiába élünk nehéz időket, az idén is sokan döntenek úgy, hogy beszorítanak egy nyaralást a költségvetésbe, ugyanis az utazási irodákban semmivel sem csökkent az érdeklődés a tavalyi évhez képest. A szabadkaiak körében továbbra is Görögország a legnépszerűbb, azonban egyre többen döntenek Törökország mellett is.

Augusztusban még javában tart a főszezon, amikor is a nyaralás a legdrágább, azonban sokan csak a nyári hónapok alatt tudják beiktatni, hogy néhány napot a tengerparton töltsenek. Elsősorban a családok utaznak ebben az időszakban az iskolai szünidő miatt, de tekintve, hogy az idényen kívüli nyaralás hihetetlenül olcsó, aki teheti, május végén vagy szeptemberben, októberben utazik, sőt sokan a last minute ajánlatokra várnak, amelyeknél ugyan nem lehet sokat válogatni, hogy hol és milyen körülmények között töltjük el szabadságunknak ezt a néhány napját, de  jutányosak. A last minute nyaralás esetében, tekintve, hogy az indulás előtt pár nappal jelennek meg az ajánlatok, az egész összeget egyszerre kell kifizetni az elutazás előtt.

A szabadkai utazási irodákban Görögországot említik elsőként, mint a legnépszerűbb nyaralóhelyet. Ennek oka elsősorban az árban keresendő, továbbá, hogy Szabadkáról is indítanak autóbuszokat, ami sokaknak sokkal kényelemesebb, mint eljutni Újvidékre vagy Belgrádba és ott felszállni a buszra, továbbá Szabadkáról indulni nagyjából annyival drágább, mintha saját költségen utaztunk volna le mondjuk Újvidékig, vagyis ez a különbség tíz és húsz euró közötti összeggel jelent többet személyenként. Fiatalok, idősek, családok egyaránt jelentkeznek az utazási irodákban, vannak, akik az autóbuszt részesítik előnyben, mások inkább saját szervezésben, vagyis saját autóval utaznak le a tengerig, mert az kényelemesebb és az egész nyaralás alatt könnyebben tudnak „mozogni”.

– Akik a hotel mellett döntenek, azok számára a törökországi kínálatok sokkal kedvezőbbek lehetnek, mint a görögországiak, ugyanis egy csomag például egy ötcsillagos hotel esetében, ami magában foglalja a teljes ellátást, repülőutat is, semmivel sem drágább, mint egy görögországi ötcsillagos hotel. Persze, akik megelégszenek az apartmannal, és maguk gondoskodnak az élelemről, azok Görögország mellett döntenek, mert így olcsóbb. Sok nyugdíjas és az egyetemisták szezonon kívül nyaralnak, mert belefér az idejükbe és sokkal olcsóbb is, a családok azonban júliust vagy augusztust választják az iskola miatt – tudtuk meg Vera Radosavčetól, az egyik utazási iroda dolgozójától.

Ami a szálláshely vagy az ellátás milyenségét és minőségét illeti, az attól függ, ki mire vágyik és mennyit tud erre költeni, így bár vannak olyanok, akik a luxust igénylik, de sokaknak az a fontos, hogy minél olcsóbban megússzák a nyaralást. Olyan lesz a nyaralás, amennyi pénzt rászánunk, de persze mindenki lehetőségeihez mérten nyaral.

– A mi irodánkban úgy tapasztaltuk, hogy Görögország mellett Tunézia és Törökország iránt a legnagyobb az érdeklődés a szabadkaiak körében, illetve a tavalyi évhez képest egy kicsivel többen mennek nyaralni – mondta Aleksandra Krnajski. – A luxus kevésbé fontos, mert nem futja rá, így főleg a minél jutányosabb nyaralást keresik az emberek. Egyaránt döntenek a részletfizetés, illetve a teljes összeg kifizetése mellett is. A teljes ár harminc százalékát kell előre befizetni foglalónak, azután egész évben lehet fizetni a részleteket, akár csekkel is, vagy havonta levonják az összeget a fizetésükből, kinek hogy kényelmesebb, azzal, hogy a nyaralást követő hónapok után megmaradt kifizetetlen összeg öt százalékkal magasabb – magyarázta Aleksandra Krnajski.

Egyes utazási irodákban azonban részletfizetés esetén sem változik a nyaralás ára, mely Görögországban átlagosan 100 és 300 euró között alakul személyenként, ugyanis a legtöbben ennyit különítenek el az egy hetes, tíz napos tengerparti üdülésre, melyhez még a zsebpénzt is félre kell tenni. A tehetősebbek azonban ezer eurón felüli összeget sem sajnálnak a kényelmükért cserébe, ők azok, akik inkább Törökországot, Mallorcát vagy Tunéziát választják.