2024. április 27., szombat
VIZES VB, BARCELONA

Önhibán kívüli ötödik hely

Magyarország negyedik lett volna az éremlistán, ha Nathan Adrian nem hibázik a váltó utolsó cseréje alkalmával

Két pólós és öt úszóérem, bármekkora büszkeséggel is tekintenek erre az adatra a magyar vízi sportok szurkolói, nem lehet elegendő az éremlista képzeletbeli dobogójához, hisz műugrásban a kínaiak, műúszásban az oroszok, úszásban pedig az amerikaiak könnyűszerrel gyűjtenek annyi érmet, hogy a többiek eleve már csak a negyedik helyért harcolhatnak. Ez a negyedik hely pedig már-már a magyarok kezében volt, de a vb hajrájában önhibájukon kívül mégis elveszítették. Arról van szó, hogy az USA 4×100-as vegyes váltója óriási előnnyel vezetett a futamban, ám az utolsó váltáskor Nathan Adrian nem várta meg, hogy Ryan Lochte benyúlása a falat érje. Túl korán ugrott be, az amerikai váltót leléptették, az aranyat a franciák vehették át, amivel az éremtáblázaton, a több bronzéremnek köszönhetően, feljutottak a negyedik helyre.

Magyarországnak Hosszú Katinka két, a férfi-vízilabdaválogatott és Gyurta Dániel egy-egy aranyérmet nyertek, Cseh László szerezte az egyetlen ezüstöt, Hosszú nyert egy bronzot is, csakúgy mint a női vízilabda-válogatott. Katinka 200 és 400 vegyesen nyert, 200 pillangón harmadik volt, Gyurta a 200 m mellen győzött, Cseh pedig 100 m pillangón lett második. Utólag talán sajnálni lehet, hogy Cseh nem készült a vegyes számokra, hisz a múltban sok ezüstöt és bronzot nyert, s most először lett volna alkalma a nagy vetélytárs Michael Phelps nélkül versengeni a trófeákért.

A magyar éremszüret még jobban fest, ha tudjuk, hogy olyan úszónagyhatalmak is lemaradtak, mint Ausztrália és Németország, az általában sikeres spanyolok, olaszok, japánok, hollandok és svédek csak egy-egy aranyat tudtak szerezni, Nagy-Britannia, Kanada, Lengyelország és Ukrajna pedig egyet sem.

Az éremszüretet az USA nyerte, Kína egy arannyal maradt le, de egyformán sikeres volt műugrásban, műúszásban és úszásban is, Oroszország pedig jócskán lemaradt az első kettő mögött, de nagy előnnyel zárt a franciák és a magyarok előtt. Az oroszok legjobb úszónője, a két aranyat és egy ezüstöt gyűjtő Julija Jefimova együtt említhető a műúszásban egyeduralkodó Szvetlana Romasinával, aki viszont számos trófeája ellenére mégis lemarad az úszónők mezőnyében hat arannyal rekordot döntő amerikai Missy Franklin mögött. Az eddigi csúcstartók 5-5 női elsőséggel az amerikai Nathalie Caughlin és az ausztrál Libby Lenton-Trickett voltak. A férfiaknál a kínai Szun Jang már a harmadik nagy versenyén uralja a hosszú távokat, s mivel Ryan Lochte nem ért el Phelphshez hasonló bravúrt, ő a vb legjobbja. Jang két éve Sanghajban két aranyat és egy ezüstöt, tavaly pedig az olimpián, ahol 800-as távon nem úsznak, két aranyat nyert.

Éremtáblázat

Ország

arany

ezüst

bronz

USA

15

10

9

Kína

14

8

4

Oroszország

9

6

4

Franciaország

4

1

4

Magyarország

4

1

2

Ausztrália

3

11

0

Németország

3

3

4

Brazília

3

2

5

Dél-afrikai K.

3

1

1

Spanyolország

1

6

5

Olaszország

1

3

1

Dánia

1

3

0

Japán

1

2

3

Görögország

1

1

0

Litvánia

1

1

0

Svédország

1

1

0

Hollandia

1

0

3

Tunézia

1

0

1

Kolumbia

1

0

0

Kanada

0

3

4

Lengyelország

0

2

1

Ukrajna

0

1

4

Nagy-Britannia

0

1

1

Belgium

0

1

0

Montenegró

0

1

0

Mexikó

0

0

4

Új-Zéland

0

0

3

Finnország

0

0

1

Horvátország

0

0

1

Malajzia

0

0

1

Trinidad és Tobago

0

0

1