2024. április 27., szombat
KORMÁNYÁTALAKÍTÁS

A hónap végéig új koalíciós megállapodás

Augusztus végéig elkészül az új koalíciós megállapodás, és kiderül, hogy hogyan néz majd ki az átalakított köztársasági kormány – erősítette meg kedden Zorana Mihajlović energetikai miniszter, a Szerb Haladó Párt alelnöke. Párton belül az SZHP még nem egyeztetett a lehetséges új tárcavezetőkről, tette hozzá, majd megismételte korábbi kijelentését, hogy az energetikai minisztériumot össze kellene vonni a bányászatival, a környezetvédelmi tárcának pedig önállóan kellene működnie. Bizonyos országokban egy tárca keretében irányítják az energetika, a bányászat és az ipar területét, a lényeg az, hogy a munka hatékony legyen, hangsúlyozta Mihajlović.

– A szerb kormány új céljai a gazdasági tevékenységek serkentése, új stratégiai partnerek felkutatása, valamint új bányamezők megnyitása. A kormányt nem azért alakítjuk át, hogy eleget tegyünk az egyéni kívánságoknak, hanem azért, hogy növeljük annak hatékonyságát – magyarázta Mihajlović, aki kedden korábban a Pink TV-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy a haladók tárcavezetői közül egyedül Aleksandar Vučić pártelnök volt őszinte abbéli szándékában, hogy lemondjon.

Az SZHP új mércéket és viselkedési formát kíván gyakorlattá tenni, és ezt a polgárok valószínűleg fel is ismerik, emelte ki a párt alelnöke.