2024. április 27., szombat

Duplájára emelt lakásadó

Az érvényben levő törvények szerint az önkormányzatoknak jogukban áll növeli az ingatlanadót

Néhány szerbiai község lakói meglepődve fogadták az adóhivatal legújabb küldeményeit, melyekből arra döbbentek rá, hogy a ingatlanaikra az előző években kirótt összeghez képest annak akár a háromszorosát is fizetniük kell. A Blic napilap értesülései szerint az önkormányzatok visszaélve a törvény adta lehetőségekkel így kívánnak többletbevételre szert tenni. Emellett meghatározták önkényesen az ingatlanok piaci árát is, amely akkora, hogy vevőt lehetetlen lenne rá találni.

Az újvidékiek azon lepődtek meg, hogy lakásuk, házuk után a tavalyihoz képest két-háromszorosára nőtt a teher. Kragujevacon tizenöt százalékkal nő meg a fizetendő alapösszeg. Egy čačaki nyugdíjas asszony elmondása szerint, a múlt héten hozzá érkezett végzés értelmében 6000 dinárt kellett fizetnie lakásadó név alatt, holott az előző években csupán 2000 dinárt fizetett. A községházán a kérdésére az volt a válasz, hogy megváltozott a lakások piaci értéke, és ezzel párhuzamosan változott az ingatlanadó nagysága is. Nišben, egy átlagos 60 négyzetméteres harmincéves lakás után fizetendő adó 2010-ben 4565 dinár volt, tavaly 7300, idén pedig 7768 dinár.

Nina Ilić, a niši városvezetés egyik tagja a megemelkedett összeget az idevágó törvény időközben történt módosításával hozta kapcsolatba. Elmondása szerint a lakásadót illető törvényeken végzett változtatások értelmében az önkormányzatoknak módjukban áll növelni az összeget.

A fővárosban idén nem emelik az ingatlanadót, ez azonban nem jelenti azt, hogy jövőre nem fogják. Kraljevóban pedig csökkentették.