2024. április 26., péntek
VIZES VB, BARCELONA

Szerbia érem nélkül marad

A vízilabda-válogatott és Velimir Stjepanović egy estén vallottak kudarcot – Olimpiai bajnokok rangadója 20.15-kor – Hosszú, Jakabos és Cseh új döntője

A barcelonai vizes vb előtt a szerbiai különítmény tagjai, a közvéleménnyel együtt, két éremesélyt láttak. A férfi-vízilabdaválogatott esetében egyáltalán nem volt kérdéses a dobogós helyezés, csupán az érem színét illetően oszlottak meg a vélemények, ami pedig Velimir Stjepanović úszót, a 2012-es Eb 5. és a londoni olimpia 6. helyezettjét illeti, esetében csakis a legjobb eredményeinek elérése jelenthette a legmagasabb elvárások beteljesülését.

A szépséges Jakabos Zsuzsanna Hosszú Katinkával ott lesz a 200 méteres pillangó döntőjében  (Fotó:  MTI)

A szépséges Jakabos Zsuzsanna Hosszú Katinkával ott lesz a 200 méteres pillangó döntőjében (Fotó: MTI)

Kedden este, alig két órán belül, mindkét álom szertefoszlott. A pólósokat Montenegró válogatottja győzte le, Stjepanović pedig parádés számában, a 200 m pillangó elődöntőjében több mint másfél másodperccel maradt el az egyéni csúcsától, így nemcsak érmet nem nyerhetett, hanem a 13. helyen még a döntőtől is távol maradt. Esetükben nem az a téma, hogy veszítettek, hisz a sportban amúgy sincsenek legyőzhetetlenek, mindenki kikap egyszer, hanem az a kérdés, hogy miért éppen a vb-n teljesítettek gyengén, felkészülten utaztak-e el az év legnagyobb versenyére, a pólósoknál pedig hozzácsatolható még a „rendben volt-e minden a csapaton belül” is, hisz ez a kérdés az utóbbi években többször is felmerült, s mint utólag kiderült, teljesen jogosan. Mindez egy utóbbi elemzés témája lehet, időközben pedig meglátjuk, hogy a csapat milyen lelkesedéssel játszik majd az 5–8. helyért, az úszóknál meg még Ivan Lenđer előtt az alkalom, hogy 100 m pillangón egy jó eredménnyel és helyezéssel javítson az összbenyomáson.

A magyarok egyelőre mindkét pólós csapattal és az úszókkal is elégedettek lehetnek, az érmek száma pedig a vb hajrájában rohamosan növekedhet. A férfiválogatott a nem a legjobb formában levő horvátokkal, a XXI. század olimpiai bajnokainak rangadóján (Magyarország 2004, 2008, Horvátország 2012) vív meg ma este a döntőért. A két csapat vb-n hat éve Melbourne-ben játszott döntőt, két éve Sanghajban bronzmeccset, s mindkétszer a horvátok győztek, tehát lenne mit törleszteni. A másik meccsen a címvédő olaszok a szerbeket kiütő Montenegróval csatáznak. Nem lenne bombameglepetés, ha Montenegró ezt is megnyerné. A nagy tornákon zárómeccset még nem játszottak, Montenegró a vb-ken és olimpiákon is rendre a horvátokkal vagy a szerbekkel vívott csatákban bukott el.

Az úszóversenyek délelőtti selejtezőjében Takács Krisztián 24. lett 100 m gyorson, Boris Stojanović meg 41., Cseh László 1:57,70-nel a legjobb idővel lett elődöntős 200 m vegyesen, az újonc Bogdan Knežević pedig a 37. eredményt úszta. Női 200 pillangón Hosszú Katinka (2:07,51) másodikként jutott az elődöntőbe, Jakabos Zsuzsa (2:07,87) pedig a hetedik helyen harcolta ki a folytatás jogát.

Az esti műsorban Hosszú (2:06,85) és Jakabos (2:07,31) a 3. és 6. helyen jutott a 200 m pillangó döntőjébe, férfi 200 m vegyesen pedig Cseh László a harmadik idővel rajtolhat a döntőben.

A férfi-vízilabdatorna mai műsora, az 5–8. helyért: Ausztrália–Görögország (15.30), Spanyolország–Szerbia (17.00), elődöntő: Magyarország–Horvátország (20.15), Olaszország–Montenegró (21.45).