2024. április 27., szombat

Óvatosan a mobilokkal külföldön

A külföldi utazás, nyaralás előtt az aktuális mobiltelefon-szolgáltatónál tanácsos informálódni arról, hogy milyen árakra számíthatunk az országon kívül. Hasznos tudni, hogy szolgáltatónk milyen mértékben működik együtt a célország partner cégeivel, és van-e lehetőség roaming használatára – olvasható a VIP mobile honlapján.

A roaming olyan mobiltelefon-szolgáltatás, amelynek segítségével a külföldi szolgáltató hálózatában is a megszokott módon telefonálhatunk. A szerbiai szolgáltató a honlapján emlékeztet arra, hogy a polgárok gyakran megfeledkeznek arról, hogy roamingszolgáltatás igénybevételekor sokkal magasabbak az árak, mint idehaza. A VIP mobile azt tanácsolja, hogy az utazók optimálisan használják a külföldön elérhető különféle szolgáltatásokat. Utazás előtt ajánlatos kikapcsolni a hangposta-szolgáltatást, mert annak fogadása bejövő hívásként számítódik. Az SMS-ek útján lekért információk szintén roaming szerinti, azaz magasabb SMS-díjként könyvelődnek el. Az internettel szintén nagyon óvatosnak kell lenni. Ha nélkülözhetjük a világháló használatát, akkor az a legjobb, ha kikapcsoljuk – olvasható a VIP mobile honlapján. Különös figyelmet igényelnek az ún. okostelefonok, amelyek sokszor automatikusan, a felhasználó tudta nélkül csatlakoznak az internetre.

Ha Európán kívülre utazunk, akkor érdemes még itthon beszerezni a telefontöltő kiegészítőjét, mivel előfordulhat, hogy a konnektor különbözik a hazaitól, így nem tudjuk feltölteni a mobilunkat.