2024. április 26., péntek

Négymillió dolláros kártérítést kapott az öt napig zárkában felejtett amerikai főiskolás

Négymillió százezer dollár kártérítést ítélt meg egy kaliforniai bíróság annak a 23 éves főiskolásnak, aki tavaly foglárok által elfeledetten öt napig étlen-szomjan gyötrődött a kábítószer-ellenes hatóság (DEA) San Diegó-i börtönében - jelentette szerdán a Los Angeles Times című napilap.

A 23 éves Daniel Chongot egy razzia során vették őrizetbe a DEA ügynökei. A fiatalember résztvevője volt egy házibulinak, amelyben rituális módon könnyű drogokat fogyasztottak. Ő éppen marihuánás cigarettát sodort, amikor az ügynökök berontottak a házba, és őrizetbe vették az ott-tartózkodókat. Előállították őket a DEA kapitányságára. Chongot cellából cellába hurcolták, kihallgatták, majd közölték vele, hogy nem gyanúsítják semmivel, hamarosan szabadon engedik. Ezután megbilincselve bezárták egy ablaktalan, vécé nélküli cellába, amelybe éppen emiatt éjszakára nem szoktak becsukni őrizetest. Azonban elfeledkeztek róla, és csak öt nap múlva, szinte véletlenül nyitották rá az ajtót. Ekkor már csaknem félholtan, saját ürülékében feküdt a földön.
Chong még tavaly, már azután, hogy felépült, egy interjúban elmondta: amikor már sejtette, hogy megfeledkeztek róla, óriási erőfeszítésekkel megpróbált jelezni az őröknek, többször kiabált. Megitta a saját vizeletét, hogy ki ne száradjon, megette a cella padlóján talált fehér port - amelyről később kiderült, hogy metamfetamin, és gyorsítja a kiszáradást -, majd úgy határozott, hogy inkább öngyilkos lesz, de nem várja meg, hogy szomjan haljon.
Kollégiumi szobatársai közben bejelentést tettek a rendőrségen, hogy Chong eltűnt. Amikor az őrök rátaláltak, maguk sem értették, hogyan feledkezhettek meg róla. Mentővel kórházba szállíttatták. Chongot először három napon át az intenzív osztályon kezelték kiszáradással, veseelégtelenséggel, görcsös összehúzódásokkal, perforált nyelőcsővel. További két nap után hagyhatta el a kórházat.
Ügyvédje, aki szerint Chong biztosan meghalt volna, ha még 24 óráig ilyen körülmények között hagyják, kínzás gyanújával beperelte a DEA-t, és 20 millió dollár kártérítést követelt védence számára. A DEA San Diegó-i vezetője nyilvánosan bocsánatot kért a diáktól az ügynökség súlyos mulasztásáért, és vizsgálatot rendelt el az ügyben.
Noha Chongnak ügyvédje szerint intenzív pszichoterápiás kezelésre kellett járnia, és még most is poszt-traumatikus stressztől szenved, a bíróság a követelt összegnek csak az ötödét ítélte meg. A washingtoni igazságügyi minisztérium jóváhagyta a megítélt összeget, és nem fűzött semmilyen megjegyzést az esethez.
Chong keddi sajtóértekezletén csak annyit mondott, hogy baleset történt, igaz "nagyon súlyos, szörnyű baleset".