2024. április 26., péntek

EU: Marad a recesszió réme

Elképesztően derűlátó lehet Luis De Guindos spanyol gazdasági miniszter, aki a minap arról próbálta meggyőzni honfitársait és a piacokat, hogy vége a hazáját 2011 óta fojtogató recessziónak, és már csak az a kérdés, vajon milyen gyors lesz a kilábalás a válságból. Francois Hollande francia államfő még a spanyol minisztert is túlszárnyalta, amikor azt találta mondani, hogy az ő hazájában már megkezdődött a gazdasági fellendülés.

Bár az EU meghatározó hatalmának számító Németországban júliusban valamivel nagyobb sebességre kapcsolt a gazdaság, mint a nyár elején, elemzők szerint ez a fejlemény aligha fogja kilendíteni az EU szekerét a recesszió kátyújából. Sőt, a Fitch Ratings tekintélyes nemzetközi hitelminősítő arra figyelmeztet, hogy a vezető uniós országok nagy többségét tömörítő euróövezet gazdasági teljesítménye az idén átlagosan 0,6 százalékkal visszaesik, és ezt jócskán meg fogja érezni a tagállamok többsége is, elsősorban talán a felzárkózó (kelet-európai) térségek országai.

Az EU válságországainak egyik fontos külső hitelezője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elhúzódó recesszióval számol a közösségben, és a közös valutát használó övezetben is. Az IMF szerint az idén 0,6 százalék lehet a visszaesés az eurózónában, de jövőre már 0,9 százalékos gazdasági növekedésre számíthatnak ebben a térségben.

Nem sok jóval biztatják a piacokat a világ és az EU egyik legfontosabb pénzügyi központjának tartott londoni City elemzői sem. Látnak ugyan halvány jeleket, amelyek az euróövezeti gazdaság élénkülésére utalnak, mégis úgy számolnak, hogy a valutaunió még 2014-ben is recesszióban marad, és a fizetőeszközként eurót használó közösségben csak 2015-ben várható némi gazdasági növekedés.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics a napokban valamicskét javított ugyan a 2013-ra szóló becslésén, de továbbra is úgy véli, hogy az euróövezet gazdasági teljesítménye az idén átlagosan 1,5 százalékkal csökken. A Capital Economics a következő évtől sem vár gazdasági fellendülést az eurózónában. Ellenkezőleg, újabb, bár az ideinél valamivel mérsékeltebb (egyszázalékos) visszaesésre számít 2014-ben. A londoni elemzőközpont szintén arra a következtetésre jutott, hogy fordulat csak 2015-ben várható, és akkor is csak mérsékelt lesz a változás: 2015-ben alig fél százalékos átlagos növekedésre lehet számítani a valutauniós gazdaságokban.

A londoni cég a 17 euróövezeti ország közül az idén tizenegyben, jövőre nyolcban, 2015-ben pedig négyben vár egész éves recessziót. A ház szakértői úgy vélik, hogy a két nagy déli uniós tagállamban, vagyis Olaszországban és Spanyolországban 2015 végéig zsugorodni fog a gazdaság, ahogyan a másik két problémásnak tartott euróövezeti perifériaországban, Portugáliában és Görögországban is.

A Capital Economics szerint a legnagyobb euróövezeti tagállamban, azaz Németországban az idén stagnál, jövőre fél százalékkal, 2015-ben pedig egy százalékkal nőhet a hazai össztermék (GDP). Az EU második legnagyobb gazdaságának számító Franciaországban azonban sokkal rosszabb lehet a helyzet. A londoni elemzőház úgy ítéli meg, hogy a francia gazdaság az idén és jövőre is visszaesik (1,3 százalékkal, majd egy százalékkal), és csak 2015-ben áll ismét növekedési pályára. Franciaországban akkor fél százalékos GDP-emelkedés következhet.

Más elemzőközpontok szintén hasonló, lesújtó előrejelzéseket fogalmaztak meg az euróövezet gazdasági kilátásaival kapcsolatban. Közéjük tartozik az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző intézete is. Az EIU ugyan valamivel kedvezőbb előrejelzést tett közzé, mint a Capital Economics, mégis az az álláspontja, hogy az eurózóna gazdasága az idén átlagosan 0,8 százalékot fog visszaesni.

Az EIU szintén kedvezőtlenül ítéli meg Olaszország, Portugália, Spanyolország és különösen Görögország helyzetét, de azt is hangsúlyozza, hogy velük együtt Írország is évekig tartó recesszióban ragadhat.

Közben a világgazdaság motorjának számító Kínával kapcsolatban is egyre több lehangoló adat kerül nyilvánosságra, amelyek a hatalmas ország gazdaságának – 23 éve nem tapasztalt – lassulására utalnak. Kínában ugyan nem lesz 2013-ban (sem) recesszió, de a jelek szerint a gazdaság jócskán visszaesik a korábbi évek teljesítményéhez képest. A kínai GDP-növekedés még 2011-ben is 9,3 százalék volt, tavaly azonban már 7,8 százalékra lassult és a visszaesés folytatódni látszik. (Kína – és az USA – gazdasága azonban sokkal rosszabbul áll, mint azt hivatalosan megpróbálják elhitetni.).

Mindazonáltal a világgazdaságot továbbra is az ázsiai 6-7 százalékos növekedés húzhatja előre, amihez az USA (ideális esetben) két százalék körüli GDP-bővüléssel járulhat hozzá. Ez ugyan nem a legfényesebb előrejelzés, de az IMF „csak” ennyivel számol. Ennek következményeit pedig nemcsak Kína érzi majd meg, hanem az egész világ, így természetesen a recesszió szorongatta EU is.