2024. április 27., szombat

Vajdasági Vágta először

Több ezer látogatót várnak szombaton Zobnaticára

Több ezer látogatót várnak ma (szombaton) Zobnaticára, az első Vajdasági Vágtára. A festői szépségű birtokon délután fél kettőkor, az ünnepélyes megnyitót követően kezdődnek az előfutamok. Vajdaságból 20 amatőr lovas nevezett be a budapesti Nemzeti Vágta elődöntőjére, a Vajdasági Vágtára. A hat selejtezőt követően, amíg a győztes lovak pihennek és felkészülnek a döntőre, a közönséget lovasbemutatókkal szórakoztatják. Lesz fogathajtó és ügetőverseny, valamint lovasbemutató is. Este a budapesti operettszínház művészei szórakoztatják a közönséget.

A legenda szerint a zabos tarisznyáról (zob) kapta a nevét az egykori Törley-birtok. A csantavéri születésű pezsgőkirály, Törley József bátyja, Gyula birtoka volt ez. A lótartásnak 200 éves hagyománya van Zobnaticán. Most 89 ló van a ménesükben. Lóversenyeket már hét éve nem rendeztek, mert nagyon költséges, de a Vajdasági Vágtára minden pályát felújítanak. Azért esett a szervezők választása éppen erre a lóversenypályára, mert ez alkalmas a fogathajtásra, ügetésre és galoppozásra is.

Zobnaticára belépve egy fehér márványból készült életnagyságú szobor fogadja a látogatót. Jadran II. szobra ez, amely a legsikeresebb zobnaticai lónak állít emléket. Hajdan a híres ménes lovai uralták a jugoszláv lóversenysportot. A Galéria előtt Casanova, a fekete csődör szobra áll. Ma is versenyeznek a ménes lovai, és sikeresek is. De sokkal inkább a lovak tenyésztése a fontos számukra. Saját fajtájukat is kinevelték, ez a zobnaticia félvér.

Zobnaticán úgy érzi magát az ember, mintha egy arborétumban sétálgatna. A százéves fák és a rendezett parkok igazán méltó környezetet biztosítanak a tavaly 880 ezer euróból felújított Törley-kastélynak. Az épület most szállodaként üzemel. A másik szálloda a híres mén, Jadran nevét viseli. Ide nemcsak nyáron, hanem egész évben várják a turistákat.

Zobnaticán van lovasiskola, lehet csak szórakozásból lovagolni, olasz vadászok és horgászok keresik fel ezt a helyet, és sok lakodalmat, családi ünnepséget is szerveznek itt.

A Vajdasági Vágta szervezői ( a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány és a Vajdasági Magyar Szövetség) több ezer látogatót várnak az első alkalommal megrendezésre kerülő amatőr lóversenyre. A belépés ingyenes, és az inni meg ennivalót is jutányos áron kínálják majd, ígérte a tulajdonos a szervezőknek.

A Vajdasági Vágta mellett szombaton tartják meg a Nemzetközi Vágta szerbiai selejtezőjét is. Szeptemberben Budapesten ugyanis nemzetközi vágta is lesz, s ott a zobnaticai győztes képviseli majd Szerbiát. Heten indulnak ebben a kategóriában a győzelemért.

A szervezők abban bíznak, hogy ez a nagyszabású rendezvény hozzájárul a vajdasági lovassport régi fényének visszaállításához.

A Vajdasági Vágta programja

13.30 A Vajdasági Vágta ünnepélyes megnyitója

14.30 A vajdasági Vágta előfutamai

-- A bugacpusztai csikósok bemutatója

-- Ügetőfutamok

-- Kettes és négyes fogathajtók versenye – a vajdasági bajnokság fordulója

-- Páros fogathajtó futam

-- A budapesti Nemzetközi Vágta előfutama

19.00 A Vajdasági Vágta döntője

19.30 A budapesti Operettszínház művészeinek koncertje