2024. április 27., szombat
VIZES VB, BARCELONA

Ausztrália már elfelejtve

Értékes rajtgyőzelem után holnap szerb–magyar rangadó – Húszat dobtak a magyar lányok – Az USA mindkét csapata a világbajnokokkal kezdett

Az utóbbi esztendőkben Szerbia válogatottja nehezen vergődik zöld ágra az ausztrálokkal, ezért a lehető legkomolyabb hozzáállásra volt szükség a barcelonai vb tegnapi nyitómeccsén. Dejan Savić kapitány választottai nem vallottak szégyent, védelemben már a legjobb napokat idézték, hisz csak hét gólt kaptak, támadásban azonban akad még javítanivaló, s elsősorban a tavaly az ország legjobb sportolójának kihirdetett Andrija Prlainovićtól és az ifik mezőnyében Szerbia legjobb sportolójának megválasztott Dušan Mandićtól várjuk majd a gólokat. Tegnap egyikük sem volt eredményes, előbbi négyszer, utóbbi kétszer próbálkozott, de sikertelenül. Elemében volt, szerencsére, Vanja Udovičić, Duško Pijetlović és Filip Filipović, akik együttesen nyolcat dobtak.

A meccs egyenrangúnak indult, 3:3 után azonban Szerbia hármat dobott, majd 6:5 után újra hármat, s ezzel el is dőlt a 10:7-tel zárult csata. Lényeges az is, hogy mindkét kapus már belekóstolt a vb-be, és Mitrović és G. Pijetlović is a feladatuk magaslatán álltak.

Ausztráliát így már el is lehetett felejteni, holnap pedig, szintén 13 óra 30 perces kezdettel, a csoportküzdelmek nagy rangadóját rendezik meg, amelyben az örök rivális Szerbia és Magyarország vívnak meg a pontokért.

Miskolczi Ibolya és Mirella Coutinho a magyar-brazilon (Fotó: MTI)

Miskolczi Ibolya és Mirella Coutinho a magyar-brazilon (Fotó: MTI)

A férfitorna, nem is mellesleg, vaskos meglepetéssel indult, hisz a reggeli első meccsen a görögök legyőzték a tavaly Eb-ezüstérmes Montenegrót. A mérkőzés nagyon álmosan indult, az első negyedben gól nem született, végül a 12. percben a görögök betaláltak. A montenegróiakat ez és a következő két görög találat sem ébresztette fel, s a görögök már 4:0-ra vezettek, amikor Ivović végre, tíz zsinórban elhibázott dobás után, ötméteresből betalált. Mindenki fordulatot várt, de a görögök dobtak még kettőt, majd az utolsó hat percre lazítottak, így az éremesélyesnek is tartott Montenegró szépíteni tudott. A görögöknek gyógyír ez a győzelem, hisz előző nap a világbajnok női válogatottjuk kikapott az USA-tól. Az amerikaiaknak volt esélyük legyőzni egy másik bajnokot, az olimpiai aranyérmes horvátokat is, de férficsapatuk csak 3:2-es vezetésig volt méltó ellenfél, hisz a horvátok, miután 6:3-ra elhúztak, az előnyüket rutinosan meg tudták tartani.

Magabiztos győzelemmel rajtolt a magyar női válogatott, amely a következő olimpiai játékok házigazdája, Brazília tapasztalatlan együttesét győzte le 20:6-ra. A magyar góldobók: Keszthelyi 5, Menczinger 4, Bujka 3, Illés, Kisteleki, Miskolczi 2-2, Garda és Takács. A magyar lányokra ma már sokkal komolyabb feladat vár, hisz Olaszország az ellenfél, amely ugyan a nyitónapon meglehetősen bajlódott Kazahsztánnal.

A női torna 2. fordulójának mai műsora, B csoport: Dél-Afrika–Új-Zéland (9.30), Ausztrália–Kína (10.50), C csoport: Görögország–Nagy-Britannia (12.10), USA–Kanada (13.30), D csoport: Kazahsztán–Brazília (17.30), Magyarország–Olaszország (18.50), A csoport: Hollandia–Üzbegisztán (20.10), Spanyolország–Oroszország (21.30).

Nyitókép: Miskolczi Ibolya és Mirella Coutinho a magyar-brazilon (Fotó: MTI)