2024. április 26., péntek

A Duna menti régió fiataljai ismét Topolyán

Július 21-én kezdődik a VII. Toleranciatábor – A tábor ünnepélyes zárórendezvényén Zvonko Bogdan és tamburazenekara lép fel

A Kék Duna Alapítvány, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete és partnerszervezeteik szervezésében Topolyán az idén is megrendezésre kerül a Duna menti régiók és városok fiataljainak Toleranciatábora. Vasárnap újabb párbeszéd indul a kölcsönös megértés és tisztelet jegyében a nemzetközi ifjúsági találkozón.

A sokszínű oktató, szórakoztató, művelődési tartalmak segítségével a táborlakóknak 2013-ban is lehetőségük nyílik felfedni azokat a hasonlóságokat és különbségeket, amelyek a Duna mentén és szélesebb térségben is egybefogják a fiatalokat. A vendéglátó topolyaiakkal együtt az idén is mintegy százötven, 18-tól 25 éves korú fiatal vesz részt a tábor munkájában. Németországból, Szlovákiából, Magyarországról, Horvátországból, Bulgáriából, Romániából és Ukrajnából várnak vendégeket. A tábor szervezésének hat éve alatt Topolya több mint ezer fiatalt látott vendégül – osztotta meg a sajtó képviselővel Egeresi Sándor, a találkozó megálmodója, a Kék Duna Alapítvány elnöke. A barátság és demokrácia, a szolidaritás és béke iskolájának nevezte a nemzetközi ifjúsági tábort.
– A Duna menti régiók és városok fiataljainak nemzetközi toleranciatáborában évről évre igyekszünk újításokat bevezetni. Az idén a fiatalok nagyobb szerepet kapnak a délelőtti foglalkozásokon, és ebben az évben először küld részvevőket a nemzetközi Rotary szervezet is. A július 22-étől, hétfőtől július 26-áig, péntekig, a délelőtt folyamán zajló műhelymunkák a Művelődési Ház mozitermében nyitottak, tehát bárki követheti őket. Központi témájuk az európai integrációs folyamat és a kommunikáció lesz. Az idén a táborlakóknak a község falvaiba: Zobnaticára, Pannóniára, Bajsára szervezünk egynapos kirándulást. Arra is lehetőséget teremtünk, hogy a Mezőgazdasági Iskolában és környékén délutánonként kézműves-foglalkozásokon, sporton, továbbá újságírói vagy dobszakkörön keresztül is szorosabbá fűzhessék ismeretségüket – tájékoztatta lapunkat Egeresi.

Arról is szólt, hogy a megnyitót a fiatalok hagyományos, ütőshangszerekkel kísért felvonulásán és a hivatalos beszédeken kívül az újvidéki Sonja Marinković ME, a  bácskossuthfalvi Ady Endre ME és a zentagunarasi Petro Kuzmjak Művelődési Egyesület népzenei- és néptáncestje teszi ünnepélyessé. A jövő hét folyamán, esténként, az egykori Beograd áruház mögötti parkolóban felállított szabadtéri színpadon mind a helybelieket, mind a táborlakókat zenés, szórakoztató programok várják. A korábbi évekhez hasonlóan, ezúttal is lezárják a forgalmat a városközpontban. Az esti rendezvények sorába a többi között topolyai zenekarok fellépését is beiktatták. Színes zenei kínálat várja majd a közönséget, lesz sanzon, hiphop, blues, pop és rockzene is. Július 26-án, a tábor ünnepélyes zárórendezvényén ezúttal Zvonko Bogdan és tamburazenekara teremt majd hamisítatlan vajdasági hangulatot.

A tábor fő támogatói: a tartományi kormány és képviselőház, a topolyai önkormányzat, Ulm városa, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet.