2024. április 27., szombat

A rács mögött is jól keresnek a cseh parlamenti képviselők

Bár korrupció vádjával rács mögött van, több mint egymillió koronás mellékkeresethez jutott tavaly David Rath, a közép-csehországi régió volt elöljárója, szociáldemokrata parlamenti képviselő. A cseh parlamenti képviselők és szenátorok most nyilvánosságra hozott kötelező vagyonbevallásaiból kiderült, hogy a tavaly május óta vizsgálati fogságban levő David Rath egyebek között 700 ezer koronás szerzői jogdíjat kapott a korrupciós ügyéről a börtönben írt könyvéért, míg a közép-csehországi régió 484 ezer koronás jutalmat szavazott meg neki a tavalyi év első hónapjaiban végzett munkájáért.

A hatályos cseh törvények szerint a képviselői mandátumtól bárkit csak rendkívüli esetben lehet megfosztani. Miután a vizsgálati fogság nem ilyen, bármelyik rács mögött ülő honatyának továbbra is jár a rendes havi képviselői fizetése, ami 70 ezer korona körül mozog. További havi mintegy 25 ezer koronát munkatársai fizetésére vehet fel minden képviselő.

Hasonló havi összeg járt egészen a közelmúltig a képviselő utazási költségeinek a fedezésére is. Abszurd módon ezt Rath is felvehette, holott cellájából a börtönudvarra vezető rövid gyalogút napi költségei ennél nyilvánvalóan csekélyebbek voltak. A bebörtönzött szociáldemokrata politikus példáján azonban a parlament is érzékelte a szabály abszurditását, ezért azt tavasszal módosították, s a rács mögött ülő képviselők útiköltséget már nem kaphatnak.

Jelenleg két cseh képviselő – egy ellenzéki és egy kormánypárti – ül börtönben. A szociáldemokrata Rath vizsgálati fogságban van, míg Roman Pekárek polgári demokrata  honatya, Kolín város volt polgármester-helyettese február óta ötéves börtönbüntetését tölti korrupció miatt.

Rathot, aki a szociáldemokraták egyik legbefolyásosabb politikusának számított, tavaly májusban vette őrizetbe a rendőrség, uniós támogatásokkal elkövetett visszaélések miatt. A képviselőnél őrizetbe vételekor egy cipődobozban hétmillió korona készpénzt találtak. Rath a vádakat tagadja, s azt állítja, hogy összeesküvés áldozata.