2024. április 27., szombat

Tarkón lőtte, majd felgyújtotta áldozatait

Kegyetlen kettős gyilkosság Jagodinánál – A gyanú szerint az elkövető a csendőrség tagja

A kraljevói rendőrség kedden előállította Aleksandar K.-t (33), annak alapos gyanújával, hogy ő gyújtotta fel azt a két fiatalembert, akik elszenesedett maradványaira a Jagodina közeli Ratković település határában kiégett gépkocsiban találtak rá.

Az elszenesedett emberi maradványokra hétfőn a helybeli lakosok bukkantak rá egy teljesen kiégett Audi TT Coupé típusú személygépkocsiban. A rendőrség csakhamar megérkezett, majd lezárta a környéket, és hírzárlatot rendelt el. A sajtó tudomása szerint még aznap késő este előállították a gyanúsítottat, és szembesítették a bűntény helyszínén talált bizonyítékokkal. A sajtó szerint a belgrádi csendőrség egykori tagja a meghallgatáson nem tagadta bűnét.

– Azt hittem, hogy tökéletes bűntényt követtem el – mondta állítólag a gyanúsított.

A sajtóinformációk szerint a csendőr több ezer euróval (5–7) tartozott az áldozatoknak, amit nem tudott visszafizetni. Az áldozatok kiléte ismert, a hivatalos adatokat azonban csak a DNS-vizsgálat eredményei után jelentik be. Az egyik áldozat (28 éves) Svájcban élt, és szabadságát töltötte Szerbiában, a másik áldozat (29 éves) pedig mobiltelefonokat árult a jagodinai piacon. A belgrádi média szerint egyik személy sem volt ismert a rendőrség előtt. A két személy eltűnéséről a 29 éves fiatalember édesanyja hétfőn értesítette a hatóságokat.

Az eddig ismertek szerint a gyanúsított Kragujevac közelében találkozott a fiatalemberekkel, majd Zakuta település közelében a személyautó hátsó üléséről tarkón lőtte áldozatait. Ezután a holttesteket az autó hátsó ülésére helyezte, és Ratković település határába vette az irányt, ahol felgyújtotta a személygépkocsit. A gyanú szerint a tettes a bizonyítékok eltüntetése végett gyújtotta fel az autót, s annak ellenére, hogy a személyautó annyira kiégett, hogy csupán az alváza maradt meg, és még a rendszámtáblát sem lehetett felismerni, mégis maradtak benne olyan bizonyítékok, amelyeknek köszönhetően nyomára bukkantak a feltételezett tettesnek.

A helybéliek beszámolója szerint vasárnap este a szomszédos hegyen valóban égett valami, de mindenki azt gondolta, hogy a tarlót gyújtották fel. Csupán hétfőn reggel, miután az egyik falubeli az erdő szélén megtalálta az autó maradványait, és megjelentek a rendőrök, értették meg, hogy bűntény történt.

– Kegyetlen tragédia rázta meg a belügyminisztériumot és a rendőrséget. Két fiatalember egy csendőr keze által halt meg. Egyetlen egyén sem állhat az állam és rendszer felett. Ilyen bűntényt soha többet nem engedhetünk meg – nyilatkozta az esettel kapcsolatban Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója.

Aleksandar K. korábban a belgrádi csendőrségnél teljesített szolgálatot, majd Kraljevóba helyezték át. Nem hivatalos információk szerint a csendőrt a belső ügyosztály többször is ellenőrizte, ám a vizsgálatok során semmit sem találtak ellene.